Șeicul Qadri: musulmanii sinucigași sunt „eroii iadului”

103

    Liderul unei mișcări musulmane globale, a publicat marţi (2 mar 2010) un edict religios rar care condamnă terorismul și denunţă ca „eroi ai iadului” pe sinucigașii cu bombă, informează AP.    Departamentul de Stat britanic a apreciat documentul de 600 de pagini, denumit fatwa (ghid musulman), ca „un pas foarte important” în „recuperarea Islamului” din mâinile Al Qaeda sau ale altor grupuri extremiste.    Șeicul Dr. Tahir ul-Qadri, un respectat și recunoscut specialist în jurisprudenţa islamică, este fondatorul mișcării internaţionale Minhaj-ul-Quran. "Terorismul este terorism, violenţa este violenţă și nu are niciun loc în învăţătura islamică și nicio justificare nu poate fi adusă pentru ele, nici vreun fel de scuze cu dacă sau dar” a declarat Dr. Qadri într-o conferinţă de presă la Londra. „Bunele intenţii nu pot transforma un rău în bine”.    “Tragedia de azi este că teroriștii, criminalii și instigatorii încearcă să-și prezinte activităţile lor crimianale, intrigante, tiranice, brutale și blasfematoare ca fiind drepte și o reacţie justificată faţă de agresiunea străină, sub paravanul apărării Islamului și a intereselor naţionale” a comentat șeicul despre sinucigașii cu bombă. „Ei nu pot pretinde că sinuciderea lor este un martiriu și că ei devin eroi ai comunităţii musulmane. Nu, ei devin eroi ai focului iadului și se îndreaptă către iad… Gestul lor nu poate fi niciodată considerat Jihad.”

Despre deţinerea prizonierilor sau ostaticilor, Dr. Qadri a comentat: “Nu poate fi în niciun fel permis să reţii delegaţi străini în custodie ilegală și să-i ucizi pe ei sau pe alţi cetăţeni nemusulmani pașnici, ca răzbunare pentru amestecul, acţiunile nedrepte sau agresive ale altor ţări”. „Acela care face așa nu are nicio relaţie cu Islamismul” a continuat el.    Conform The Washington Times, Timothy R. Furnish, un istoric al Islamului, crede că această fatwa ar putea să nu aibă mare importanţă pentru mulţi musulmani pentru că Tahir-ul-Qadri este un musulman sufit și nu un literalist coranic, așa cum sunt cei din grupările Wahhabi si Salafi, adică exact cei care formează nucleul grupărilor gen Al Qaeda. "S-ar putea să fie un alt simplu exemplu de divergenţă Sufi/Wahhabi-Salafi cu privire la interpretarea textelor autoritative ale Islamului… Pentru orice astfel de pronunţare legală, există una antitetică din tabăra literalistă” a conchis Furnish.
Susţinătorii lui Qadri consideră că fatwa sa este semnificativă deoarece vine din partea unei organizaţii muslumane globale, cu rădăcini puternice în SUA și Marea Britanie. Quilliam Foundation a salutat gestul: “Această fatwa are potenţialul de a fi un foarte semnificativ pas spre eradicarea Islamismului terorist” a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei.    Centrul londonez pentru Coeziune Socială, de asemenea, a primit cu căldură noua iniţiativă. Directorul CSC, Douglas Murray, consideră că în ultimii ani, și mai ales începând cu atacurile teroriste din Londra, în 2005, liderii musulmani au eșuat în a condamna inechivoc violenţele comise în numele Islamului. “O propoziţie care pentru mulţi oameni ar părea clară, precum: 'Nu există justificare pentru uciderea oamenilor nevinovaţi' este plină de capcane – ce înseamnă om 'nevinovat'? Cine decide cine este sau nu 'nevinovat'?” și-a explicat Murray punctul de vedere pentru The Jerusalem Post. “Prea multe feţe religioase musulmane vorbesc ca și când ar condamna violenţa, când ei condamnă mai degrabă violenţa în anumite situaţii și îndreptată împotriva anumitor oameni.” Murray crede că această fatwa înlătură capcanele și, de aceea, consecinţele ei vor fi foarte importante.     O fatwa este un edict religios publicat de un învăţat musulman, care se poate referi la orice aspect al vieţii islamice. Termenul a devenit faimos în lumea occidentală în 1989, când Salman Rushdie, autorul Versetelor Satanice, a fost nevoit să se ascundă din pricina unei „fatwa” care-l condamna la moarte”, lansată de ayatolahul Khomeni, pe atunci liderul suprem al Iranului.    Fatwa Dr. Tahir ul-Qadri vine în contextul în care unele ţări, precum Marea Britanie, se confruntă cu o creștere a popularităţii radicalismului printre tinerii musulmani. Unul dintre acești tineri este  Umar Farouk Abdulmutallab, nigerianul de 23 de ani, care a fost antrent de Al Qaeda și însărcinat cu atacul sinucigaș asupra aeronavei care zbura către Detroit, în decembrie 2009.