Reforme surprinzătoare pentru femei în Coreea de Nord

407

De când soţia noului lider coreean, Kim Jong Un, a fost prezentată publicului, fiind mereu prezentă lângă soţul ei în ieşirile lui publice, lucrurile au început să se schimbe pentru femeile din ţara comunistă.

Jurnaliştii vecini, din Coreea de Sud, interpretează ultima apariţie vestimentară a lui Ri Sol Ju drept una de-a dreptul reformatoare. Fostul star pop a purtat un sacou şi pantaloni negri, în timpul unei vizite alături de soţul ei, la o fabrică de ţiglă din Phenian, scrie Telegraph.

În Coreea de Nord toată lumea poartă haine în nuanţe închise de gri, albastru sau verde, croite în stil Mao, iar femeile sunt obligate să poarte fuste lungi. O singură altă femeie a făcut o excepţie, apărând în pantaloni, Kim Kyung-hee, sora liderului defunct. Ri Sol Ju a întrecut-o în stiluri vestimentare „îndrăzneţe", apărând în public cu o geantă Dior, în urmă cu o lună.

Acum însă, liderul de la Phenian a permis femeilor să poarte blugi şi pantofi cu toc înalt şi a anulat o lege din anii 1990, care interzicea utilizarea bicicletei de către femei în oraşe, pe motiv că o femeie în fustă pe bicicletă este împotriva moralei comuniste.

Apariţiile lui Ri sunt intrepretate de jurnalişti ca un semn că liderul de la Phenian, care a fost educat în Elveţia, încearcă să crească aspiraţiile şi standardul de viaţă a poporului său. În ultimul timp el a făcut mai multe vizite la fabrici industriale, sugerând că regimul plănuieşte schimbări economice majore, posibil modelate după conceptul de comunism capitalist al Chinei.