Jamaica: Bisericile luptă pentru pace şi protecţia mediului

24

Bisericile din Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) doresc o implicare activă în lupta împotriva încălzirii globale şi a distrugerii mediului înconjurător.

„Pace cu Pământul" a fost tema unei zile întregi, cu ocazia congresului „International Ecumenical Peace", care se desfăşoară la Kingston, în Jamaica, între 17 şi 25 mai. Congresul a reunit peste 1.000 de lideri religioşi şi activişti pentru pace din peste 100 de ţări ale lumii, cu scopul de a dezbate modalităţi în care biserica poate să se implice în eforturile pentru pace.

Sofia Chipana Quispe, din Bolivia, a vorbit despre importanţa respectării Pământului şi a tuturor formelor de viaţă. Quispe este o voce recunoscută în lumea teologiei ecologice, ea însăşi provenind dintr-o populaţie indigenă din Bolivia. Tafue Lusama, secretarul general al Congregational Christian Church din Tuvalu (o insulă dintre Hawaii şi Australia), a vorbit despre pericolul în care se află cei 11.000 de locuitori ai insulei ca urmare a ridicării nivelului apei. „Violenţa noastră împotriva Pământului este şi o violenţă împotriva oamenilor", a declarat Lusama.

Papa Benedict al XVI-lea a transmis, duminică, salutul său celor care s-au reunit în Jamaica şi a declarat că se roagă pentru ca „orice act de violenţă să fie eliminat". El a apreciat „intenţia nobilă" a acelora care vor să lucreze pentru a aduce pacea în lume, şi a precizat că este nevoie ca violenţa să dispară din familie, din societate şi din comunitatea internaţională.

(Foto: lotteeis.wordpress.com)