Obama a început turneul european

10

Timp de o săptămână președintele american va vizita continentul european. Barack Obama va începe turneul în Irlanda, după care va mai vizita Marea Britanie, Franţa și Polonia.

Prima destinaţie din cadrul turneului european va fi Irlanda. În Irlanda președintele va discuta cu premierul ţării, dar va vizita și micul orășel Moneygall în care trăit unul dintre stră-stră-stră-străbunicii lui, din partea mamei.

După ce luni va fi în Dublin, marţi și miercuri Obama va vizita Marea Britanie. Pe lângă întâlnirile cu regina și premierul, Obama va susţine un discurs în Parlamentul britanic în faţa camerelor reunite. „Nu există un aliat mai apropiat pentru Statele Unite decât Marea Britanie. Ne aliniem perfect cu britanicii pe un spectru larg de probleme de securitate internaţională și, bineînţeles, setul de valori pe care îl împărtășim ne-au ţinut aproape timp de mai multe decenii", a explicat consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Ben Rhodes.

Joi președintele american va fi în Deauville, Franţa, unde se va întâlni la summitul G8 cu președinţii Nicolas Sarkozy și Dmitry Medvedev și cu premierul japonez Naoto Kan. Ziua de vineri este rezervată unei vizite în Polonia unde Barack Obama va discuta cu administraţia de la Varșovia propunerile privitoare la instalarea scutului anti-rachetă din Europa.