K. Armstrong: Regula de aur poate să schimbe lumea

367

Autoarea Karen Armstrong susţine că lumea poate să fie schimbată în bine prin aplicarea „regulii de aur": „Tot ceea ce aţi dori deci să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel!" (Matei 7:12)

Programul său, în 12 paşi, pentru schimbarea lumii prin compasiune a fost prezentat de autoare în cadrul unei conferinţe susţinută la Biblioteca Publică din New York.

Armstrong prezintă în noua sa carte 12 Steps to a Compassionate Life o serie de etape prin care viaţa individului şi a societăţii poate să fie schimbată în bine. Autoarea călătoreşte în întreaga lume şi colaborează cu biserici, instituţii de profil religios, autorităţi guvernamentale şi lideri locali pentru promovarea unui program-manifest de schimbare a lumii.

„Una dintre ţintele majore ale timpului nostru ar trebui să fie, cu siguranţă, construirea unei comunităţi globale în care toţi oamenii să trăiască în respect mutual reciproc", a declarat Armstrong, conform csmonitor.com.

Atitudinile egoiste şi pline de prejudecăţi reprezintă o adicţie similară cu aceea a persoanelor dependente de alcool, crede Armstrong. Acesta este şi motivul pentru care a gândit un plan în 12 paşi, similar cu planul prin care un alcoolic încearcă să se elibereze de patima alcoolului.

Karen Armstrong le propune cititorilor o auto-examinare lucidă şi „brutal de sinceră", avertizându-i că schimbarea stilului de viaţă în sensul trăirii unei vieţi plină de compasiune este un proces dificil. Este vorba despre o schimbare care presupune efort şi care nu se realizează în câteva zile, aşa cum vedem în filme sau în show-urile de la televiziune, susţine Armstrong.

Înţelesul modern al cuvântului „compasiune" este parţial eronat, crede autoarea. Oamenii înţeleg, azi, prin compasiune, doar un sentiment de milă sau de tristeţe faţă de cel care suferă într-un fel sau altul. Totuşi, compasiunea înseamnă mai mult, respectiv să „participi activ" la suferinţa altora, să suferi împreună cu ei.

Armstrong a citat regula de aur şi a spus că un stil de viaţă bazat pe compasiune presupune ca omul să nu se mai plaseze pe sine în centrul vieţii ci, renunţând la sine, să îi considere importanţi pe alţii. Autoarea arată în cartea sa că regula de aur se întâlneşte atât în textul sacru al religiei creştine, cât şi în textele sacre ale altor religii, fiind o regulă „universală".

Dialogul, toleranţa şi atitudinea de înţelegere faţă de ceilalţi, faţă de cei care au alte opinii, este cheia succesului şi a începutului schimbării în bine, crede Armstrong. Ea a subliniat că „niciun individ nu posedă înţelepciunea absolută", notează huffingtonpost.com. Între cele 12 etape sunt amintite atenţia faţă de lumea din jur, empatia, acţiunea plină de compasiune, dragostea pentru duşmani etc.

Cartea lui Karen Armstrong se alătură astfel unei iniţiative din mediul online, intitulată Charter for Compassion . Este vorba despre un document care trece dincolo de diferenţele şi graniţele religioase, ideologice şi naţionale, fiind susţinut de gânditori din întreaga lume şi având ca scop încurajarea oricărui individ de a trăi potrivit regulii de aur.