Liderii lumii cer reforme în Egipt

115

Marii lideri ai lumii au condamnat violenţele din Egipt și au cerut președintelui Hosni Mubarak iniţierea unui proces de reforme. Ceea ce observă agenţiile internaţionale este că niciunul din liderii occidentali nu-i cere demisia președintelui egiptean.

Tulburările din Egipt au atras atenţia tuturor mediilor, politice sau de presă, și au indicat spre un dublu limbj al liderilor politici ai lumii. Agenţiile observă că deși sunt vocali în privinţa necesităţii proceselor de reformă în Egipt, liderii occidentali ai lumii se sfiesc să ceară demisia președintelui egiptean. Explicaţiile sunt simple: 1) nimeni nu are dreptul să se amestece în afacerile interne ale altui stat; 2) alternativa la guvernarea de până acum ar putea fi islamismul radical, de care administraţiile occidentale nu ar fi prea încântate.

Turnura evenimentelor din Egipt a dus la demiterea guvernului. În plus, Hosni Mubarak și-a numit pentru prima oară un vicepreședinte, în persoana fostului șef al serviciilor de informaţii. Un alt pas a fost dezgheţarea discuţiilor și cu reprezentanţii opoziţiei. Măsurile luate până acum de președintele egiptean sunt bune, consideră șefa diplomaţiei americane. „Acesta este începutul, abia primii pași a ceea ce trebuie să aibă loc", a spus Hillary Clinton.

La rândul său Obama a purtat discuţii cu premierul britanic, dar și cu liderii din Israel, Arabia Saudită și Turcia. Se știe că Egiptul este un aliat de nădejde al SUA în Orientul Mijlociu. Administraţia de la Washington a refuzat să ia în calcul tăierea sprijinului economic pentru Egipt, însă continuă să critice violenţele, restrângerea libertăţilor de exprimare sau de adunare în public.

De partea cealaltă, visul americanilor este văzut ca unul absolut iluzoriu de opoziţia egipteană. „Guvernul american nu poate cere poporului egiptean să creadă că un dictator care a fost la putere timp de 30 de ani este cel care să implementeze democraţia", a spus liderul opoziţiei egiptene, fostul inspector nuclear internaţional Mohammad ElBaradei.

Duminica trecută a avut loc în Etiopia întâlnirea liderilor ţărilor africane. Invitat de marcă, șeful administraţiei de la Paris a cerut președinţilor africani prezenţi reforme democratice. El se alătură premierului britanic și cancelarului german care au condamnat soluţia violentă a administraţiei egiptene. „În lumea de azi liderii nu mai pot conduce așa cum au făcut-o în trecut. Ori aștepţi până vine și peste tine valul, și lași ușa deschisă violenţei, care va veni, mai devreme sau mai târziu. Ori anticipezi procesul, te aliniezi la el și atunci poţi rezolva problema fără violenţă", a spus Sarkozy.

Și președintele Siriei Bashar Assad a spus la rândul său că semnalele din Egipt, Tunisia și Yemen marchează începutul unei „noi ere" în Orientul Mijlociu. Președintele sirian a făcut apel la liderii ţărilor arabe să implementeze reforme democratice.