Legile împotriva blasfemiei revin în atenţia apărătorilor libertăţii religioase după ce Emiratele Arabe Unite au aprobat o lege „împotriva urii”, informează Societatea Naţională Seculară (NSS), o organizaţie fără afiliere politică, din Marea Britanie. Deși susţinătorii legii afirmă că aceasta este menită să combată discriminarea, ea scoate în afara legii și „insultarea” religiei.

Șeicul Mohammed bin Rashid, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite, a declarat că legea apără cetăţenii de „intoleranţa religioasă”, însă legea incriminează totodată „orice fapte care instigă la ură religioasă” și orice „formă de exprimare” care insultă religia, informează Gulf News.

Legea, promulgată prin decret la finalul lunii iulie, „interzice orice fapte care ar putea fi considerate insulte la adresa lui Dumnezeu, a profeţilor Săi, a apostolilor, a cărţilor sfinte, a clădirilor de cult sau a cimitirelor”. Proponenţii ei insistă că legea cultivă un „mediu al toleranţei”, deși aceasta prevede pedepse de până la 10 ani pentru cei care o încalcă, iar una dintre prevederi interzice chiar și exprimarea îndoielii cu privire la existenţa lui Dumnezeu.

Reviriment al legilor împotriva blasfemiei

Și Arabia Saudită și-a reînnoit apelul pentru o lege globală a blasfemiei, susţinând că libertatea de exprimare duce la violarea „drepturilor religioase și ideologice”. Conform NSS, Abdulmajeed al-Omari, directorul pentru relaţii externe din cadrul Ministerului saudit pentru Probleme Islamice, un organism guvernamental responsabil de „propagarea islamului”, a făcut apel pentru scoaterea în ilegalitate a „insultării religiei”. Declaraţiile lui al-Omari au fost făcute la mai puţin de două luni de când Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului a avertizat Organizaţia pentru Cooperare Islamică în legătură cu susţinerea unei legi globale de interzicere a „insultării religiei”.

Deși susţinătorii legilor împotriva blasfemiei susţin că acestea ar proteja drepturile omului, realitatea pare să îi contrazică. Nouă nigerieni au fost condamnaţi la moarte de un tribunal Sharia după ce au declarat că Niasse, fondatorul sectei Tijaniya, e „mai mare decât Profetul Mahomed”, informează NSS. Cei 9 au făcut afirmaţia în cadrul unei eveniment organizat în onoarea lui Niasse, într-un loc care a fost ars din temelii de mulţime.

Spaţiul islamic nu are exclusivitate

Deși legile împotriva blasfemiei par a fi specifice ţărilor islamice, astfel de legi sunt încă în vigoare și în anumite state ale SUA și în Australia. Activistul ateu Charles Lee Smith a fost judecat pentru blasfemie în anul 1928, după ce a închiriat vitrina unui magazin din Little Rock, Arkansas, pentru a afișa mesajul „Evoluţia este reală. Biblia este o minciună. Dumnezeu este o fantomă.” Nici în Australia nu a mai fost nimeni judecat pentru blasfemie din anul 1919.

Mai aproape de România, în Irlanda, are loc procesul pastorului James McConnell, judecat după ce a afirmat în cadrul unei predici că islamul este „satanic”. Destinul Legii Defăimării, aflată în vigoare în Irlanda din anul 2010 și contestată de creștini și de atei deopotrivă, va fi decis în cadrul unui referendum ce va avea loc anul viitor.

În anul 2009 și Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie cu privire la așa-numitele legi împotriva „defăimării religioase”. Încă de atunci, apărătorii libertăţii religioase, prin Consiliul Experţilor Asociaţiei Internaţionale pentru Libertate Religioasă (IRLA), avertizau cu privire la implicaţiile legilor defăimării religioase asupra libertăţii de exprimare și chiar a libertăţii religioase. Conform reprezentanţilor IRLA, legislaţia internaţională existentă protejează suficient grupurile de credincioși de discursurile care ar duce la acte de discriminare sau la violenţă.