Tortul discordiei în disputa homosexuali-creștini

855

Angajaţii unei cofetării din Irlanda de Nord, ai cărei proprietari sunt catolici, au refuzat să facă un tort cu un slogan în sprijinul căsătoriei gay, iar acum sunt acuzaţi de discriminare. Toată situaţia a luat însă amploare și se adaugă la toate celelalte situaţii în care creștinii au fost daţi în judecată pentru că au refuzat să presteze servicii care erau împotriva convingerilor lor morale.

Familia McArthur, proprietara Companiei Ashers Baking, a primit în urmă cu câteva săptămâni o comandă din partea unui militant pentru căsătoria între homosexuali, Gareth Lee. Acesta dorea un tort ornat cu imaginea personajelor Bert şi Ernie, din Sesame Street, alături de sloganul: „Susţine căsătoria homosexuală”. Daniel McArthur, directorul companiei, s-a consultat cu personalul de conducere din cofetăriile sale şi, chiar dacă iniţial acceptaseră comanda, la puţin timp au hotărât să nu o onoreze, înapoindu-i clientului banii. Motivul a fost acela că dorinţele activistului se opuneau credinţei lor, notează independent.ie.

La aproximativ şase săptămâni după aceasta, compania a primit o scrisoare de la Comisia pentru Egalitate, în care erau acuzaţi de faptul că au avut o atitudine discriminatorie faţă de client, din motive de orientare sexuală. În aceeaşi scrisoare, comisia i-a cerut companiei să propună o metodă de despăgubire a clientului pentru această discriminare şi să trimită răspunsul înapoi în termen de şapte zile. De asemenea, i-a avertizat, potrivit newstalk.ie, că dacă nu vor primi niciun răspuns, vor deschide o procedură juridică împotriva companiei.

„Suntem creştini şi acest lucru are implicaţii în toate domeniile vieţii noastre, atât acasă, cât şi în afaceri”, spunea Colin McArhtur, coproprietarul companiei. „Deşi această situaţie este tulburătoare, suntem convinşi că am luat decizia corectă şi ne menţinem poziţia, spunea el într-o declaraţie preluată de christiantoday.com.

Institutul Creştin, care i-a oferit companiei asistenţă legală, afirma că „nimeni nu ar trebui să fie obligat să lucreze pentru promovarea unei cauze care este împotriva conştiinţei lui”. În acest sens, Compania Ashers a ţinut să precizeze că au mai refuzat comenzi care erau contrare credinţei lor, ca, de exemplu, torturi cu imagini pornografice sau cu mesaje ofensatoare.

Colin Hart, de la Institutul Creştin, spunea că legea este părtinitoare şi ar putea pune în pericol libertatea religioasă şi drepturile creştinilor. Potrivit lui, milioane de persoane care sunt împotriva căsătoriilor gay sunt ameninţate cu acţiuni legale în cazul în care refuză să ofere serviciile sau produsele pe care le comercializează activiştilor homosexuali sau în cazul în care nu le oferă sprijinul lor.

Consilierul Andrew Muir, care apără cauza homosexualilor, susţine măsurile luate împotriva cofetăriei şi crede că oamenii de afaceri sau proprietarii magazinelor nu ar trebui să-şi aleagă clienţii. Institutul Creştin reclamă însă „acţiuni urgente” din partea Guvernului Marii Britanii pentru a proteja drepturile creştinilor. Un purtător de cuvânt de la Free Church of Scotland declara că este alarmant cazul McArthur, insistând asupra necesităţii de a adopta măsuri care să garanteze libertatea religioasă, mai ales în situaţia actuală, în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt interzise în Irlanda de Nord.