Clinton: marile religii sunt mai puternice decât orice insultă

208

Toate religiile au fost sau sunt insultate și denigrate, dar aceasta nu este o scuză pentru violenţă, a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton, într-un discurs despre religie, din timpul recepţiei Eid ul-Fitr, care a sărbătorit încheierea sărbătorii musulmane a Ramadanului.

Secretarul de stat a declarat că felul în care răspund la insultă este ceea ce îi separă pe oamenii cu adevărat credincioși de cei care se folosesc de religie pentru a putea comite acte de violenţă. „Când creștinii asistă la jignirea credinţei lor, și asta se întâmplă, cu siguranţă, ne așteptăm ca ei să nu recurgă la violenţă. Când religia hindușilor sau a budiștilor este insultată, și și aceasta se întâmplă, cu siguranţă, ne așteptăm ca ei să nu recurgă la violenţă," a declarat Clinton, citată de ABC News. „Același lucru este valabil pentru toate religiile, inclusiv islamul."

Secretarul de stat și-a afirmat convingerea că „marile religii ale lumii sunt mai puternice decât orice insultă. Ele au rezistat jignirilor timp de secole". Clinton a mai subliniat că „abţinerea de la violenţă nu este, așadar, un semn de slăbiciune a credinţei; este total opusul, un semn că omul acela are o credinţă de nezdruncinat."

„Milioane să se ridice…”

Clinton a cerut publicului să depună eforturi pentru a construi o lume în care, dacă o persoană comite un act de violenţă religioasă, milioane de oameni să se ridice și să condamne gestul.

„Ne putem lua angajamentul ca, atunci când o persoană vorbește din ignoranţă sau bigotism împotriva unei religii, ca zece voci să răspundă," a spus secretarul american. „Vor răspunde răsunător împotriva jignirii și a insultei, oferind ignoranţei un răspuns care să ilumineze; răspunzând urii cu înţelegere și întunericului cu lumină."

Secretarul a îndemnat publicul să se descurajeze din cauza urii și a violenţei care există ci să încerce, în schimb, să facă ceva concret pentru a promova toleranţa religioasă în comunităţile lor.

„Chris este un erou”

„În vremuri ca acestea, poate fi ușor să disperi la gândul că unele diferenţe sunt ireconciliabile, că unii munţi sunt prea abrupţi ca să fie urcaţi și că, prin urmare, nu vom ajunge niciodată la nivelul de înţelegere și pace pe care ni-l dorim. Și pe care, cred eu, marile religii ale lumii ne îndeamnă să îl căutăm… În parte, ceea ce face ţara noastră atât de specială este că nu încetăm să încercăm. Continuăm să lucrăm. Continuăm să investim în viitorul nostru," a mai spus secretarul de stat.

Clinton a făcut referire și la diplomaţii uciși în Libia săptămâna aceasta, însă a evidenţiat și ajutorul pe care SUA l-au primit din lumea musulmană. Ea l-a menţionat, în acest context, pe ambasadorul Libiei, Ali Suleiman Aujali, care a omagiat memoria ambasadorului american decedat zilele trecute.

„Trebuie să vă spun, doamnă secretar, și să spun poporului american, că Chris este un erou," a declarat Aujali, lăudând dedicarea ambasadorului american faţă de poporul libian „din cauza căreia și-a pierdut, din păcate, viaţa."

Faţete suplimentare

Dacă Hillary Clinton a militat în discursul său pentru o revigorare a puterii religiei de a genera unitate, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, a făcut recent o declaraţie surprinzătoare. Un status pe pagina lui oficială de Facebook cita o carte semnată de Dalai Lama anul trecut, în care acesta afirma că religia nu mai poate fi o soluţie satisfăcătoare pentru problemele acestei lumi. Este, în schimb, nevoie de o nouă abordare a eticii, care să nu facă apel la religie, susţine liderul tibetan. O asemenea etică seculară, spune el, va fi acceptată de toţi, în mod uniform, indiferent dacă oamenii au o credinţă religioasă sau nu.

Dincolo de particularităţile contrastante ale soluţiilor propuse, necesitatea acţiunii rămâne una urgentă. Astăzi, expresia „libertate religioasă" apare în constituţia tuturor celor 198 de state ale lumii. Totuşi, 111 din acestea (adică 56%) au legi care contrazic principiul libertăţii religioase şi lasă loc interepretărilor care conduc la persecuţii sângeroase.