Ce promite Grecia în schimbul banilor de la FMI și CE

119

Grecia a transmis la Bruxelles lista definitivă a propunerilor de reformă necesare pentru a obţine o extindere cu patru luni a împrumutului internaţional – a confirmat marţi Comisia Europeană. Aceeași listă a ajuns și la Fondul Monetar Internaţional.

Lista cu reformele promise de Atena include măsuri de combatere a corupţiei şi a evaziunii fiscale, a contrabandei cu combustibil şi ţigări, relatează BBC. Și piaţa muncii este vizată, la fel și subvenţiile pentru plata utilităţilor și pentru achiziţionarea de alimente.

O sursă avizată în domeniul relaţiilor UE a declarat pentru Reuters că lista a fost bine primită la Comisia Europeană. „În opinia Comisiei, această listă este suficient de cuprinzătoare pentru a fi un bun punct de plecare pentru încheierea cu succes a acordului de împrumut”, a declarat sursa, care a subliniat: „Suntem încurajaţi în special de angajamentul ferm de combatere a evaziunii fiscale și a corupţiei.”

Potrivit unei estimări publicate de nemţii de la Bild, lupta cu traficul de ţigări și impozitele pe marile averi ar putea aduce la bugetul de stat al Greciei peste 7 miliarde de euro.

Înţelegerea ar pregăti terenul pentru noi runde de discuţii privind datoriile statului și măsurile de austeritate la care Grecia vrea să renunţe.

Eurogrup stabilise ca termen-limită seara de luni pentru trimiterea de către Grecia a planului de reforme, o condiţie esenţială pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistenţă financiară.