Meriam Ibrahim îşi câştigă libertatea

230

Meriam Ibrahim, o femeie sudaneză condamnată la moarte după ce a renunţat la islamism şi s-a convertit la creştinism, îşi recâştigă libertatea, datorită presiunilor internaţionale.

Meriam a fost arestată în luna februarie în Sudan, pentru „apostazie”. În luna iunie a ieşit din închisoare, dar la doar câteva ore a fost arestată în aeroport, pentru că voia să părăsească ţara. Săptămâna trecută, după ce şi-a câştigat libertatea în urma presiunilor din partea autorităţilor internaţionale, a ajuns în SUA, împreună cu soţul ei şi  cu cele două fiice, unde plănuieşte să se stabilească, notează adventistreview.org.

Înainte de a merge în SUA, familia a petrecut un timp în Italia, până ce s-au făcut demersurile necesare intrării pe teritoriul american. Al-Sharief Ali, avocatul lui Meriam, spunea că „italienii au avut o mare influenţă asupra Sudanului şi au putut asigura eliberarea ei”. În Italia, întreaga familie a avut ocazia de a se întâlni cu Papa Francisc, care i-a mulţumit lui Meriam pentru credinţa şi curajul ei, iar ea i-a mulţumit lui pentru rugăciunile şi solidaritatea lui.

Meriam Ibrahim s-a născut într-o familie mixtă din punct de vedere religios: tată musulman şi mamă creştină. Pe când avea 6 ani, tatăl a părăsit familia, iar ea a fost crescută doar de mama ei. Cu toate că practic Meriam nu a fost niciodată adepta religiei musulmane, legea islamică spune că orice copil născut din tată musulman este și el musulman. În acest context, în momentul „convertirii” ei la creştinism şi al căsătoriei cu un bărbat creştin, propria familie a acuzat-o de apostazie şi adulter, potrivit BBC.

„Sunt creştină şi voi rămâne creştină”, spunea Meriam în luna mai, când urma să primească 100 de lovituri de bici pentru adulter şi pedeapsa capitală pentru apostazie. I s-a propus de nenumărate ori să renunţe la religia ei pentru a fi scutită de pedeapsă, dar a refuzat. Ea povesteşte că ştia care sunt riscurile la care se expune, dar nu a fost niciodată dispusă să renunţe la credinţa ei, relatează christianpost.com. Săptămâna trecută, după ce a fost eliberată, declara plină de bucurie: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că suntem bine. Am avut încredere în Dumnezeu din prima clipă şi am ştiut că El nu mă va părăsi.”

Tony Perkins, preşedintele Family Research Council, unul dintre cei care a pledat pentru eliberarea lui Meriam, spunea că exemplul ei este o sursă de inspiraţie pentru creştini, un îndemn şi un exemplu de curaj, dar de asemenea şi o aducere-aminte a faptului că și în Statele Unite guvernul trebuie să păstreze şi să promoveze libertatea religioasă, ca fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, notează bpnews.net. „Sunt sute de persoane ca Meriam care privesc spre SUA şi speră ca cineva să vorbească în favoarea lor”, mai spunea el.

Foto: captură YouTube