Mii de musulmani extremişti au atacat creştini în Etiopia şi Egipt

380

Mii de musulmani extremişti au incendiat 59 de biserici şi cel puţin 28 de locuinţe ale creştinilor din vestul Etiopiei, în ultimele 5 zile. Cel puţin un creştin a fost ucis, mai mulţi fiind răniţi.

Peste 4.000 de creştini din Asendabo au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele ca urmare a atacurilor care au început în data de 2 martie. Musulmanii extremişti i-au acuzat pe creştini că ar fi profanat un exemplar al Coranului, pe care l-ar fi rupt.

„Un credincios ortodox, a cărui fiică este membră a Bisericii Mekane Yesus, a fost omorât. Clericii au fost răniţi şi mulţi alţi credincioşi au fost dislocaţi din teritoriu", a declarat un lider creştin etiopian.

Un pastor din capitala Addis Abeba a declarat că autorităţile au fost informate cu privire la aceste violenţe şi că li s-a cerut ajutorul. Totuşi, autorităţile au rămas fără reacţie.

Violenţele au început în Asendabo, iar de acolo mulţimile de musulmani extremişti s-au îndreptat spre Chiltie, Gilgel Gibe, Gibe, Nada, Dimtu, Uragay, Busa şi Koticha. Există temeri că atacurile împotriva creştinilor se vor îndrepta dinspre mediul rural spre oraşul Jimma, conform unei surse citate de christianpost.com.

Dintre lăcaşurile incendiate, 38 aparţineau Bisericii Ethiopian Kale Hiwot (EKHC), 12 aparţineau Bisericii Mekane Yesus, 6 aparţineau Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, două aparţineau Bisericii Muluwongel şi una aparţinea congregaţiei „Jesus Only".

Un grup de 17 studenţi canadieni au fost atacaţi de musulmani, în Etiopia, la sfârşitul lunii februarie. Studenţii de la Universitatea Meda Welabu se aflau în misiune în satul Oma, distribuind Biblii şi stând de vorbă cu sătenii. Mulţimea agitată de musulmani extremişti i-a bătut pe studenţi cu bâte şi i-a lovit cu pietre, în timp ce strigau „Allah e mare!" Forţele locale au încercat să-i apere pe studenţi, dar au fost depăşite numeric de atacatori, conform christiantelegraph.com.

O mulţime de cca 4.000 de musulmani au atacat case ale creştinilor copţi şi au incendiat două biserici din localitatea Soul, Atfif (Egipt), la 30 de kilometri de capitala Cairo. Bisericile Sf. George şi Sf. Mina au fost arse. Există informaţii contradictorii cu privire la soarta unui pastor şi a 3 diaconi, despre care unii spun că ar fi murit în incendiu, iar alţii susţin că sunt ţinuţi captivi de către musulmanii extremişti, notează aina.org/news.

Cauza incidentelor a fost relaţia dintre un creştin copt şi o femeie musulmană. Tatăl femeii a fost ucis de un văr pentru că nu şi-a omorât fiica, aşa cum ar fi trebuit, conform unor obiceiuri locale, ca să apere onoarea familiei.