Propuneri legislative ce influenţează peisajul religios contemporan al Americii

78

Simultan cu alegerea preşedintelui, americanii au mai votat săptămâna aceasta, în fiecare stat, o serie de propuneri legislative legate de pedeapsa cu moartea, consumul de droguri, eutanasie şi căsătoriile homosexuale, poziţii pro sau contra care influenţează peisajul religios american.

Locuitorii din statul Missouri au votat în favoarea libertăţii religioase, mai exact pentru dreptul unei persoane de a se ruga şi de a se închina în spaţiul public, inclusiv în şcoli, atâta vreme cât acţiunile sunt voluntare şi respectă aceleaşi reguli ca orice formă de libertate de expresie.

Statul american Maryland a legalizat, marţi, căsătoria între persoane de acelaşi sex, cu 52,1% voturi pentru. Căsătoria gay a fost aprobată prin vot şi în statele Maine şi Washington, cu un procent asemănător, state unde legea nu obligă clericii să căsătorească un cuplu gay, dacă uniunea nu este conformă cu propriile convingeri religioase.

La polul opus, locuitorii din statul Carolina de Nord au respins cu o majoritate covârşitoare legalizarea căsătoriei gay, votând într-un procent de peste 61% împotriva măsurii.

Tot marţi, locuitorii statului american Montana s-au pronunţat în favoarea unei legi care ar obliga clinicile de planificare familială să anunţe părinţii minorelor care apelează la serviciile lor de avort că acestea iau în considerare o întrerupere de sarcină. Încălcarea acestei hotărâri atrage după sine o condamnare civilă sau penală a organizaţiilor care nu se conformează.

În ceea ce priveşte legalizarea consumului de droguri, două state americane (Colorado şi Washington) au devenit primele care au legalizat consumul de marijuana în scopuri recreative. Locuitorii au fost convinşi de argumentele legiuitorilor, care au pledat că legalizarea va lăsa traficanţii de droguri fără profit şi va aduce venituri substanţiale la buget. Cei care se opun măsurii sunt însă de părere că legalizarea marijuanei va duce la creşterea consumului de marijuana în rândul tinerilor.

Californienii au votat pentru o pedeapsă mai mare cu închisoarea în dreptul traficanţilor de persoane şi a abuzatorilor sexuali în proporţie de 81,4%, dar au respins alte două propuneri importante. Prima a fost de a eticheta corespunzător alimentele modificate genetic, iar a doua a fost eliminarea pedepsei cu moartea şi înlocuirea acesteia cu închisoare pe viaţă.

În privinţa eutanasiei, locuitorii din Massachusetts nu au fost de acord cu injecţia letală a bolnavilor care mai au de trăit şase luni sau mai puţin, dar au fost de acord cu folosirea medicinală a marijuanei.