Libertatea religioasă din SUA, sub presiune

514

Sunt SUA în pericol de a-și pierde libertatea religioasă? Vocile ce își exprimă dezaprobarea cu privire la politicile publice ale administraţiei Obama și implicaţiile lor asupra libertăţii religioase sunt tot mai prezente și în proces de radicalizare. Ben Carson și Eric Metaxas sunt doar două dintre persoanele publice ale căror comentarii privind libertatea religioasă continuă să genereze dezbateri în societatea americană.

 

Ambii, cu o notorietate sporită recent în urma discursurilor ocazionate de Micul Dejun cu Rugăciune, eveniment ce a avut loc în prezenţa președintelui Statelor Unite, s-au arătat îngrijoraţi de expunerea cetăţenilor americani la pericolul de a-și pierde libertatea religioasă. De această dată, problemele semnalate de cei doi au fost abordate în cadrul celei mai recente Conferinţei pentru Acţiuni Politice Conservatoare, organizată în statul Maryland.

Metaxas este cunoscut publicului american ca scriitor, vorbitor la radio și autor al unei biografii a lui Dietrich Bonhoeffer, celebrul teolog creștin ce s-a opus regimului nazist din Germania. Conform site-ului personal, Metaxas afirmă că Bonhoeffer l-a inspirat să reflecteze tot mai serios în privinţa libertăţii religioase din SUA, considerând că există „paralele îngrijorătoare" între ceea ce s-a întâmplat în anii `30 în Germania și situaţia prezentă din ţara sa.

Politicile guvernamentale în privinţa căsătoriei între persoane de același sex, privind avortul, sau controlul nașterilor, criticate și la Micul Dejun cu Rugăciune, au fost aduse în discuţie și la întrunirea din Maryland, potrivit The Christian Post. Invocând dreptul la rezistenţă, după modelul lui Bonhoeffer și al altor apărători ai drepturilor omului, Metaxas a afirmat că permisiunea de a beneficia de libertate de închinare, dar nu și de libertate religioasă este una dintre paralele cu nazismul german: „Libertatea de închinare înseamnă că poţi avea propriile tale ritualuri, să spui ceea ce dorești și să petreci un timp duminica în clădirile religioase, dar odată ce ai părăsit acea clădire va trebui să te pleci în faţa ortodoxiei seculare a statului", un stat care trebuie să îţi spună „când începe viaţa și când se termină". În plus, în viziunea sa, chiar și controversa în privinţa controlului nașterii susţinut de administraţia Obama poate fi asociată cu libertatea religioasă și nu cu contracepţia.

Discursul binecunoscutului chirurg, Ben Carson, a fost mai amplu decât al lui Metaxas și similar celui ţinut cu o lună în urmă la Micul Dejun cu Rugăciune. Timp de 25 de minute a vorbit despre taxe, sistemul sanitar, educaţie și libertatea religioasă, atacând noţiunea de „corectitudine politică" despre care a spus că periclitează libertatea religioasă. De asemenea, Carson a susţinut în faţa audienţei că „trebuie să rezistăm în acest război pentru Dumnezeu. Oamenii nu doresc să mai vorbească despre Dumnezeu și vor ca nici tu să nu îndrăznești să mai menţionezi vreodată despre Iisus Christos. Și aceasta se presupune a fi o ţară unde noi avem libertate de religie și libertate de exprimare? Este cu siguranţă o absurditate".

Constatarea sa publică vine, în mod evident, în continuarea discursului pe care neurochirurgul l-a susţinut anterior în prezenţa președintelui Obama și care i-a adus critici din partea comentatorilor care l-au acuzat că a generat o formă de opoziţie faţă de agenda prezidenţială asociind problemele politice cu principiile biblice.

Profitând de noua oportunitate pentru exprimarea viziunii sale, celebrul chirurg de la Spitalul Johns Hopkins s-a arătat indignat de situaţia prezentă din SUA. Carson a sugerat că președintele Obama și aliaţii lui politici „încearcă să distrugă ţara", a citat National Review.

Expunerile lui Carson și Metaxas din cadrul Conferinţei pentru Acţiuni Politice Conservatoare par să arate spre existenţa unor premise solide pentru formarea unui curent radical de opoziţie, pe fondul unor viziuni opuse cu privire la problematica religioasă și modalitatea în care aceasta poate influenţa politicile publice.