Sondaj Barna: Cât de citită mai este Biblia în 2013?

196

Interesul arătat de americani faţă de Biblie a fost evident în audienţa record pe care a înregistrat-o miniseria „The Bible". Însă pentru a intra în profunzimea lucrurilor, Societatea Biblică din Statele Unite a solicitat efectuarea unui sondaj de opinie printre americani. Ce cred cu adevărat americanii despre Biblie? Cred că mai are sau nu autoritate? Mai este ea actuală sau nu?

Audienţa record pe care miniseria „The Bible" a înregistrat-o luna aceasta în Statele Unite este cea mai recentă dovadă a interesului evident pe care americanii îl au faţă de Biblie. Ultimul sondaj Barna, comandat de Societatea Biblică din SUA, a dorit să analizeze până în profunzime acest interes şi să scoată la iveală ce cred, cu adevărat, americanii despre Biblie.

Aproape nouă din zece americani deţin o Biblie. Acesta a fost prima dintre informaţiile obţinute de sondaj. Procentul a scăzut însă faţă de alţi ani. Dacă în 1993, 92% dintre americani spuneau că au în posesie o Biblie, astăzi doar 88% mai pot spune acest lucru. Interesant însă, un deţinător de Biblie are în medie 3,5 exemplare ale Cărţii Sfinte, în timp ce un sfert dintre toţi proprietarii de Biblii au în casă şase sau mai multe exemplare. În plus, peste jumătate (59%) dintre cei care sunt atei sau care nu sunt afiliaţi religios deţin o Biblie.

Concluziile principale

Prin urmare, o primă concluzie a analiştilor a fost că notorietatea Sfintei Scripturi rămâne în continuare foarte ridicată, în SUA.

 

La fel se întâmplă şi cu autoritatea Bibliei. Circa 80% dintre americani recunosc Scriptura ca pe o carte sacră, însă acest procent este rezultatul unei scăderi cu cinci unităţi faţă de 2011. La polul opus, unul din opt adulţi (12%) nu consideră că Biblia este sfântă, un procent aproape dublu faţă de un sondaj asemănător realizat în urmă cu doi ani.

În ceea ce priveşte necesitatea de a studia Biblia, cei mai mulţi americani (61%) răspund că atât caracterul moral, cât şi cel politic al ţării este determinat de studierea Bibliei. Însă practica arată că oamenii nu prea ţin cont de convingerile lor declarate. În timp ce 66% dintre americani consideră că Biblia conţine toate învăţăturile necesare vieţii (în scădere cu 9 procente faţă de anul 2011), 58% afirmă că nu se inspiră deloc din Biblie atunci când iau decizii, iar 57% citesc Biblia de mai puţin de cinci ori pe an.

Impactul social al Bibliei

Să existe oare o conexiune între această statistică şi faptul că 77% dintre respondenţi cred că „valorile şi morala Americii sunt în scădere"? Da, spun 32% dintre americani, decăderea societăţii este legată de interesul scăzut pentru citirea Bibliei. Circa 29% dau vina pe influenţa negativă a mass media şi 25% acuză corupţia şi lăcomia. Din aceste cauze, aproape şase din zece adulţi (56%) consideră că Biblia are o influenţă prea mică în societatea americană.

Citeşte şi Studiu: Lectura Bibliei influenţează major cititorul

Potrivit lui David Kinnaman, preşedintele Grupului Barna, cei mai mulţi americani au acces la Biblie şi o respectă, dar nu ştiu cum să aplice sau nu vor să aplice ceea ce ştiu în viaţa publică şi în societate.

„Americanii recunosc, într-un număr copleşitor, declinul moral al societăţii noastre," a declarat şi Doug Birdsall, preşedintele Societăţii Biblice. „Vestea bună este că Biblia este cel mai bun ghid pentru a trăi o viaţă morală. Vestea proastă este că mai puţin de jumătate dintre americani o citesc rar sau deloc".

Scriptura în peisajul românesc

Deşi în spaţiul românesc nu există, la ora actuală, o radiografie statistică a interesului românilor faţă de studiul Bibliei, există totuşi motive să credem că acesta este subevaluat. Succesul unei iniţiative regionale de studiere a Bibliei, care a fost demarată de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, este unul dintre aceste motive.

Lansat în toamna anului trecut, programul de studiu biblic pe grupe a atras nu mai puţin de 1.700 de participanţi din sudul ţării, iar numărul lor creşte de la lună la lună. Potrivit organizatorilor, la momentul actual, infrastructura grupelor de studiu permite doar înscrierea persoanelor domiciliate în judeţele din Muntenia şi Oltenia, însă programul îi vizează şi pe ceilalţi locuitori ai ţării, care pot participa la studiu, prin corespondenţă.

Cele circa 500 de grupe înfiinţate până acum reuşesc să vină în întâmpinarea celor care doresc să studieze Biblia însă nu au avut un cadru pentru a face acest lucru. Într-o atmosferă prietenoasă, toţi cei interesaţi pot să beneficieze de instruire din partea unui coordonator de grupă, pregătit să răspundă „la minut" participanţilor. Avantajul acestei metode de studiu, spun organizatorii, este acela că facilitează comunicarea între persoanele care deţin o anumită cultură biblică şi persoanele dornice să dobândească o astfel de cultură.

Clipul de prezentare a programului oferă detalii privind înscrierea la aceste cursuri. Îl puteţi urmări mai jos.