Luteranii aleg prima femeie ca episcop general al bisericii

107

Biserica Luterană din America a ales-o miercuri, 14 august, pe Elizabeth Eaton ca prima femeie episcop general al bisericii. Eaton a primit 600 de voturi, în timp ce episcopul general în funcţie, Mark Hanson, a primit doar 287 de voturi.

Eaton este căsătorită cu reverendul Conrad Selnick, un preot episcopalian. Ca și Hanson, este considerată ca având o concepţie moderată, sprijinind decizia bisericii de a permite clerici homosexuali, dar în același timp lăsând spaţiu pentru dezbatere, conform Religion News.

Rezultatul votului a fost o surpriză pentru mulţi care se așteptau ca Hanson să câștige al treilea termen consecutiv, având deja 12 ani în funcţie. Hanson a condus Biserica Luterană din America pe o perioadă foarte grea, în care biserica a pierdut foarte mulţi membri (aproape jumătate de milion între 2010 și 2011) și a suferit o schismă, conservatorii fiind supăraţi din cauza deciziei de a permite clerici homosexuali, ceea ce a dat naștere la Biserica Luterană Americană de Nord.

În iunie, luteranii din Los Angeles au ales primul episcop homosexual, la patru ani după ce biserica a votat să permită homosexualilor și lesbienelor să slujească ca clerici.