Malaezia: Ne-musulmanii nu au voie să pronunţe „Allah”

112

Un tribunal din Malaezia a hotărât ca în afară de musulmani, nimeni nu are voie să folosească cuvântul „Allah" pentru a se referi la Dumnezeu.

Potrivit hotărârii luate de către acest tribunal, cuvântul „Allah" trebuie să fie folosit în exclusivitate de către musulmani. Ceilalţi locuitori ai Malaeziei care foloseau acest cuvânt pentru a se referi la dumnezeul lor nu vor mai putea face acest lucru. Creştinii au reacţionat în faţa acestei măsuri spunând că, timp de secole ei au folosit termenul „Allah" pentru a se referi la Dumnezeu, iar această lege ar încălca drepturile lor, notează BBC.

În anul 2009 a mai existat o asemenea lege care a stârnit nu doar controverse, ci şi atacuri asupra bisericilor şi moscheilor. Legea a apărut ca urmare a unui articol din ziarul catolic, The Herald, în care se folosea cuvântul „Allah" pentru a face referire la Dumnezeul creştin, ocazie în care guvernul a hotărât să ia măsuri. Ziarul a dat guvernul în judecată şi a câştigat procesul în decembrie 2009.

„Allah" nu este un cuvânt malaez, ci este împrumutat din limba arabă, ceea ce înseamnă că dacă musulmanii vor să folosească un cuvânt malaez, pe care sa-l folosească doar ei, ar trebui să înlocuiască termenul „Allah" cu „Tuhan".

Deşi termenul a fost folosit până în prezent atât de creştini, cât şi de musulmani, aceştia cred că folosirea lui de către creştini ar putea încuraja convertirea musulmanilor la creştinism. În Malaezia, două treimi din populaţie este musulmană, dar există de asemenea şi comunităţi destul de numeroase de hinduşi şi creştini.