Manuscrisele de la Marea Moartă accesibile pe internet

149

Sulurile de la Marea Moartă vor fi disponibile pe internet. Google şi Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA) au anunţat că vor pune la dispoziţia cercetătorilor şi a publicului larg prima bază de date conţinând sulurile cu o vechime de peste 2.000 de ani. „Cu un singur click de mouse, [publicul] va putea să acceseze istoria în toată splendoarea sa", a declarat Şuka Dorfman, directorul general al AIA.

   

    Tehnologia necesară scanării sulurilor va fi instalată în laboratoarele AIA la începutul anului viitor, o primă versiune digitală a manuscriselor urmând să fie disponibilă pe internet în aproximativ 6 luni. Proiectul urmează să fie finalizat în următorii 5 ani.

    Imagini digitale ale tuturor celor 30.000 de fragmente din colecţie, la o rezoluţie mare, vor fi disponibile gratuit, anunţă Reuters. „Imaginile vor fi egale, în privinţa calităţii, cu materialele fizice actuale care conţin manuscrisele, eliminând astfel nevoia re-expunerii manuscriselor şi permiţând prezervarea lor pentru generaţiile viitoare", a anunţat Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.

    Tehnologiile avansate oferă posibilitatea expunerii clare a manuscriselor care s-au decolorat de-a lungul timpului. Pentru copierea manuscriselor va fi folosită o tehnologie dezvoltată de Administraţia Spaţială şi de Aeronautică a SUA. „Aceasta este cea mai importantă descoperire a secolului al XX-lea, iar noi o vom oferi cu ajutorul celei mai avansate tehnologii a acestui secol", a declarat Pnina Şor, de la AIA.

    Costurile proiectului se ridică la 2,5 milioane de euro, notează AFP.

    Manuscrisele originale sunt prezervate, în prezent, la Muzeul din Ierusalim, fiind păstrate în condiţii optime de temperatură şi luminozitate.

    Un grup restrâns de cercetători a avut acces la cca. 500 dintre sulurile de la Qumran, timp de câteva decenii, aceştia fiind printre puţinii autorizaţi de Israel să lucreze la reconstituirea, traducerea şi publicarea manuscriselor, notează AP. În ultimele două decenii, accesul la manuscrise a fost lărgit. În câteva luni, „oricine are o conexiune la internet va avea posibilitatea accesării celor mai importante scrieri din istoria umanităţii", a declarat Yossi Mattias, director al R&D Google din Israel.

    Sulurile de la Marea Moartă au fost descoperite în peşterile din zona Qumran, între anii 1947-1956. Sunt considerate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului trecut. Majoritatea sunt pergamente şi conţin atât textele Bibliei ebraice (adică Vechiul Testament), cât şi texte apocrife sau scrieri laice din perioada secolelor III-I î.Ch.