Internetul va depăși 2 miliarde de utilizatori anul acesta

29

Comunitatea utilizatorilor de internet la nivel mondial va depăși două miliarde de oameni la finele lui 2010. În ultimii cinci ani numărul internauţilor s-a dublat. China și SUA adună împreună jumătate din numărul tuturor utilizatorilor.

    Agenţia ITU din cadrul ONU a prezentat ieri la Geneva raportul The World in 2010: facts and figures. Conform datelor publicate, la finele anului 2010 numărul utilizatorilor de internet la nivel global va depăși nivelul de 2 miliarde de persoane. Mai mult de 10% dintre ei sunt utilizatori noi, adică 226 de milioane de oameni. Dintre aceștia, 162 de milioane vin din ţările în curs de dezvoltare.

   

    În topurile realizate se evidenţiază că 65% dintre toţi utilizatorii provin din 10 ţări, în timp ce China și SUA împreună adună jumătate dintre toţi internauţii. O evaluare a ultimilor cinci ani relevă că în această perioadă numărul utilizatorilor de internet s-a dublat.

    Există o serie de diferenţe notabile între ţările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. La finele lui 2010 aproximativ 71% din populaţia ţărilor dezvoltate va fi online, faţă de doar 21% din ţările dezvoltate. Accesul la internet acasă este la nivelul de 65% în ţările dezvoltate și de doar 13,5% în ţările în curs de dezvoltare. La nivel de continente Europa conduce cu 65%, fiind urmată de America cu 55%, Asia/Pacific cu 22% și Africa cu doar 9,6%.

    Studiul relevă și un alt aspect interesant. În timp ce ţările dezvoltate au deja o rată mare de pentrare a infrastructurii internet la nivelul populaţiei, ţările în curs de dezvoltare au o rată de creștere foarte mare. China dă nota definitorie a boom-ului. Faţă de 2008, anul trecut China a înregistrat o creștere cu 28.9% a numărului de internauţi. Practic înseamnă 86 de milioane de utilizatori, adică mai mult decât întreaga populaţie a Germaniei. La începutul lui 2010 raporta 384 de milioane de utlizatori iar la jumătatea anului 2010 avea deja 420 de milioane. Ceea ce înseamnă mai mult decât întreaga populaţie a Americii.

    Un alt element important contă în modul de accesare a internetului. În ţările în curs de dezvoltare, internetul accesat pe un computer este depășit de internetul accesat prin intermediul dispozitivelor mobile. Ca atare tehnologia comunicării pe mobil în aceste ţări (China, India) este mult mai importantă decât cea pe internet.

    La începutul lunii septembrie sub titlul „O contra-revoluţie virtuală", publicaţia The Economist făcea o trece în revistă a fenomenului internet. „Prima explozie a internetului a avut loc acum 15 ani și a semănat cu o mișcare religioasă", se arată în articol, care subliniază momentul de început când fenomenul a adus în scenă guru omniprezenţi, profeţii despre un viitor mult mai aproape, creșteri exponenţiale, dezvoltarea democraţiei, dispariţia statelor naţiuni. Practic, pentru prima oară oricine putea comunica cu oricine, global, fără costuri.

    Articolul sublinia că internetul a confirmat ulterior profeţiile și s-a dovedit un mare coagulant de mase de oameni, companii și reţele. O reţea de socializare online precum Facebook a depășit pragul de 500 de milioane de utilizatori. Utilizatorii de Facebook din SUA petrec 6 ore pe zi pe platformă, faţă de doar 2 ore pe Google.În plus, dezvoltarea tehnologiei cum ar fi conexiunea de bandă largă și accesul larg la ea a fost un balon de oxigen pentru internet. La 1 iulie Finlanda devenea prima ţară din lume care garanta ca un drept pentru toţi cetăţenii ei accesul la internet de mare viteză. „Banda largă este punctul nodal, tehnologia cu adevărat transformatoare", afirmă secretarul general al ITU, Hamadoun Toure.

    Astăzi este 20 octombrie, Ziua Mondială a Stasticii, instituită de ONU. Raportul World in 2010: facts and figures a fost publicat pentru această ocazie de International Telecommunication Unit (ITU), agenţie ONU. ITU este sursa principală de statistici și comparaţii de date cu privire la tehnologia informaţiei și a comunicării la nivel internaţional.