Dalai Lama, la un summit interconfesional despre fericire

16

    Liderul tibetan Dalai Lama a vorbit despre fericire la Summitul Interconfesional organizat weekendul trecut de Universitatea Emory (SUA) ca parte a proiectului de cercetare, In the Pursuit of Happiness, condus de instituţie.     Alături de experţi ai universităţii şi lideri religioşi de marcă, precum reverendul Katherine Jefferts Schori, preşedintele Bisericii Episcopale; rabinul şef Jonathan Sacks, de la United Hebrew Congregations of the Commonwealth; şi profesorul Seyyd Hossein Nasr, cercetător islamic, Dalai Lama şi-a prezentat perspectiva asupra fericirii.

    Ca parte a credinţei budiste, Dalai Lama a adoptat ideea că fericirea este chiar scopul existenţei. "Văd fericirea ca pe un simţ de împlinire profundă," a spus liderul, explicând că fericirea este atât o experienţă a fizicului, cât şi una a minţii. "Odată ce ştim cine suntem, suntem fericiţi," a adăugat Dalai Lama, "însă tot mai puţini oameni din lume ştiu cine sunt." Liderul a deplâns răspândirea viziunii materialiste asupra fericirii, însă şi-a exprimat optimismul cu privire la puterea mobilizatoare a speranţei: "viaţa noastră depinde de speranţă."

    "Fericirea nu vine din cer. Fericirea trebuie creată în noi şi în familiile noastre," a mai precizat liderul spiritual.

    Pentru liderul islamic Nasr, fericirea se confundă cu raiul, iar orice fericire în afara celei spirituale aduce în final tristeţe, pentru că este finită.

    Reverendul Schori a subliniat importanţa fericirii împărtăşite spunând că nimeni nu poate fi cu adevărat fericit, decât dacă toţi oamenii sunt fericiţi.

    Rabinul Sacks a spus că nu întotdeauna căutarea fericirii este o metodă de a o obţine. Referindu-se la ziua Sabatului ca la o zi de pauză, Sacks a declarat că acesta reprezintă un timp potrivit pentru a lăsa fericirea să ne prindă din urmă.