Marea Moschee din Moscova, demolată pe 9/11

616

Autorităţile de la Moscova au dărâmat, săptămâna trecută, clădirea istorică a Marii Moschei.

„Muncitorii au folosit un echipament special pentru a demola moscheea istorică până la fundaţie," a declarat Albir Krganov primul vicepreședinte al Directoratului Spiritual Central al Musulmanilor și muftiu al Moscovei și Regiunii Centrale a Moscovei, informează agenţia Interfax.

Krganov s-a declarat surprins de faptul că ziua aleasă de autorităţi pentru demolare a fost 11 septembrie și a catalogat intervenţia drept „o tragedie".

Chestiunea demolării locașului istoric de închinare din Moscova provocat o controversă în comunitatea islamică rusă timp de mai mulţi ani. „Este regretabil că demolarea este iniţiată (…) de o persoană care poartă autoritatea spirituală înaltă a unui muftiu," se arată într-o declaraţie comună a liderilor islamici.

Aceștia contestă atât declaraţia muftiului Gainutdin, care a susţinut, în repetate rânduri, că moscheea nu ar fi fost orientată corect către Mecca, dar și intervenţiile unor persoane care susţineau că moscheea seamănă nepermis de mult cu marea sinagogă a Moscovei. Liderii deplâng faptul că demolarea moscheii nu a avut motive întemeiate.

(Foto: scacuncristina.blogspot.com)