Un documentar spune povestea perseverenţei primilor adventiști din Marea Britanie

369

Un documentar produs de Departamentul Media al Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste din Marea Britanie propune o investigaţie fascinantă a începuturilor Bisericii Aventiste în Insulele Britanice.

Cu 145 de ani în urmă, primul misionar adventist pășea într-un port britanic aducând cu el o evanghelie aparte faţă de cea predicată în inima anglicanismului european. J. N. Andrews a stat puţin în Anglia și s-a adresat mai mult baptiștilor de ziua a șaptea, care ţineau și ei, ca și adventiștii, Sabatul. Documentarul O poveste a perseverenţei relatează însă cum William Ings a fost primul misionar care și-a asumat dorinţa de a pune bazele unei Biserici Adventiste în Marea Britanie, ţara de unde emigrase cu ai lui la vârsta de 11 ani. Datorită activităţii lui Ings și a altora ca el, Marea Britanie a devenit a șasea ţară neamericană în care a fost înfiinţată Biserica Adventistă, după Elveţia, Franţa, Germania, Danemarca și Norvegia.

Istoria primilor misionari în Marea Britanie este o epopee a perseverenţei, a loialităţii și a tenacităţii în cele mai dure circumstanţe, scria într-un editorial pastorul Richard Daly, reprezentant al Departamentului Media al Uniunii de Conferinţe a Bisericii Adventiste din Marea Britanie. „Ne imaginăm că evanghelizarea este o misiune dificilă astăzi, dar, în opinia mea, nu este nici pe departe la fel de dificilă cum a fost pentru grupul mic de misionari care și-au canalizat dorinţele și pasiunea pentru a porni o confesiune nouă într-o ţară profund înrădăcinată în anglicanism și fermă în opoziţia ei faţă de predicatorii străini”, spunea Daly.

Documentarul, lansat recent de departamentul pe care îl conduce Daly, a urmărit să afle cum au reușit acești pionieri să construiască un drum pentru adventism, în ciuda numeroaselor bariere care erau de înfruntat. Încercând să afle care au fost provocările cu care misionarii s-au confruntat pe acest drum, documentarul discută inclusiv despre greșelile acestor oameni și modul în care ele s-au transformat în lecţii valoroase chiar și pentru zilele noastre.

Producţia poate fi urmărită, în întregime, pe canalul YouTube al Hope Channel UK.