Musulmanii vor un Islam activ în politică

41

Un nou sondaj oferit de Pew Research Center arată că cei mai mulţi dintre musulmani ar aprecia un rol mai semnificativ al Islamului în viaţa politică. În același timp au păreri diferite cu privire la grupări militante ca Hamas sau Hezbollah.

Majoritatea celor intervievaţi din Pakistan, Egipt, Iordania și Nigeria ar fi de acord cu schimbarea legilor și adaptarea lor la cerinţele Islamului. Astfel, s-ar dori aplicate prin lege pedepse ca omorârea cu pietre pentru adulter, tăierea mâinii pentru furt sau condamnarea la moarte pentru convertirea la o altă religie.

În Indonezia, Egipt, Nigeria și Iordania au fost cei mai entuziaști susţinători ai implicării Islamului în politică, cu peste 75%. În Turcia însă situaţia este cea mai tensionată, puţin peste jumătate dintre intervievaţi evaluând ca pozitive influenţele Islamului în politică.

În toate ţările musulmane se observă o luptă între moderniști și fundamentaliști. În Liban și Turcia o majoritate de 84% respectiv 74% dintre cei intervievaţi se declară moderniști, în opoziţie cu fundamentaliștii. În schimb în Egipt și Nigeria, 59% respectiv 58% s-au identificat ca fundamentaliști.

Grupările militante gen Hamas sau Hezbollah nasc și ele opinii diferite. În ţări ca Iordania și Liban, de unde provin mulţi militanţi care luptă pentru drepturile palestinienilor, grupările au parte de o susţinere bună. Sunt alte ţări care nu au împărtășit atât de mult cauza palestiniană în plan politic, istoric sau cultural. În Pakistan sau Turcia cele două organizaţii sunt percepute negativ. Gruparea teroristă Al Qaida a fost respinsă de majoritatea ţărilor musulmane, cu excepţia Nigeriei. Aici aproape 49% apreciază activităţile organizaţiei.

Sondajul a fost realizat în primavara anului 2010, în șapte ţări cu populaţie majoritar musulmană. Au fost interievate aproximativ 8.000 de persoane.

În ceea ce privește percepţia europenilor asupra musulmanilor, un sondaj publicat joia trecută arată că germanii sunt cei mai negativiști dintre europeni. Olandezii au percepţii pozitive faţă de musulmani în proporţie de 62%, francezii 56% iar danezii 55%. În timp ce în Germania de vest doar 34% iar în zone estică doar 26%. Sondajul a fost realizat de University of Muenster.