O religie africană politeistă prinde rădăcini în America

243

Religia Yoruba, aparţinând unei etnii din Africa, a început să aibă tot mai mulţi adepţi în Statele Unite în ultima jumătate de secol.

Apărută la începutul mişcărilor naţionaliste de culoare de la mijlocul secolului trecut, Yoruba a fost îmbrăţişată de americanii de culoare din oraşele Chicago, Oakland, Los Angeles şi Seattle, arată NPR.

Motivul pentru care religia a devenit populară atât de repede în rândul cetăţenilor de culoare este simţământul de libertate dat de moştenirea străveche africană. În plus, într-o cultură în care a fi negru este opusul frumuseţii, această religie afirmă că orice persoană de culoare seamănă cu zeii africani şi nu poate fi decât frumoasă, explică Tracey Hucks, directorul departamentului de religie de la Haverford College.

Cu mai bine de 20 de milioane de membri, etnia Yoruba este una dintre cele mai importante din Africa Neagră. Tărâmul acoperit de religie acoperă sud-vestul Nigeriei şi ajunge până în Republica Benin.

Credincioşii Yoruba cred într-un Dumnezeu suprem, creator al universului, nemuritor, atotputernic, omniscient, transcendent, rege şi judecător al întregii creaţii cunoscute de om. În plus, credincioşii se închină şi unor divinităţi intermediare, în număr de câteva sute, de influenţă locală sau de obârşie universală.