Libanul este în doliu naţional

44

Sâmbătă, Libanul a suferit „cel mai grav atac de la sfârșitul războiului civil până acum", după ce un dublu atentat în Tripoli s-a soldat cu 47 de morţi și sute de răniţi. Autorităţile au decretat doliu naţional.

Atacurile s-au produs cu vechicule capcană, în faţa unor moschei din Tripoli și încă nu a fost revendicat. Atentatul a avut loc la doar 10 zile după ce o altă mașină-capcană a explodat în suburbiile unei comunităţi șiite. Exploziile alimentează temerile că Libanul ar putea intra într-o fază de „atacuri de răzbunare" împotriva civililor, un fenomen care nu s-a mai văzut din zilele războiului civil, ce a durat 15 ani, scrie Washington Post.

Mulţi dau vina pe războiul civil din Siria, care a afectat și ţările vecine, securitatea în Liban degradându-se vizibil de când a început conflictul. Clericii apelează la oameni să își organizeze singuri propria miliţie și să patruleze străzile, dar mulţi spun că asta este treaba armatei. „Noi nu putem. Trebuie să muncim. Avem familii," explică un bărbat din Beirut.

Organizaţia teroristă Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) acuză mişcarea şiită libaneză Hezbollah pentru acest atentat, din cauză că aceasta este puternic implicată în conflictul din Siria, pentru susţinerea președintelui Assad. „Vom răzbuna atacul Hezbollah, în numele sunniţilor", avertizează Al-Qaida în Magrebul Islamic.