Obama elimină progresiv creștinismul din Ziua Rugăciunii

54

În cadrul declaraţiei oficiale emise miercuri de președinţia SUA cu ocazia Zilei Naţionale de Rugăciune, Barack Obama a omis din nou orice referire directă la creștinism, atenţionează World Net Daily.

Preşedintele american Barack Obama a semnat proclamaţia anuală prin care a declarat prima joi din luna mai drept Ziua Naţională de Rugăciune, conform unei tradiţii de 62 de ani, iniţiate de președintele democrat Harry Truman, scrie Christian Post.

În cadrul proclamaţiei de anul acesta, președintele a chemat toţi americanii credincioși să se roage pentru vindecarea naţiunii în urma atentatului de la Maratonul din Boston și a exploziei de la fabrica din Texas. De asemenea, el a făcut apel la rugăciune și pentru ocrotirea poliţiștilor, pompierilor și forţelor armate, care își riscă viaţa pentru protejarea americanilor.

Cu toate acestea, în cadrul textului proclamaţiei, Obama nu a făcut nici o referire directă la creștinism, spre deosebire de predecesorii săi, care aveau acest obicei. Președintele George W. Bush includea întotdeauna referiri la credinţa creștină și la Biblie, citând texte precum Ps. 28:7, care spune „Domnul este tăria mea şi scutul meu! În El mi se încrede inima, şi sunt ajutat" și făcând afirmaţii de tipul „După cum spune Scriptura, «Domnul este aproape de cei ce-L cheamă […] El va asculta glasul lor și-i va mântui»".

Obama a avut o abordare similară în 2009, însă în 2010 a menţionat numele lui Dumnezeu doar de două ori. În proclamaţia din 2012, Obama aducea mulţumiri „pentru democraţia noastră, care respectă toate credinţele și protejează libertatea religioasă a tuturor oamenilor de a se ruga, a se închina sau a se abţine de la aceste lucruri, în acord cu ceea ce le dictează propria conștiinţă".

Anul acesta, textul proclamaţiei omite într-un mod și mai evident orice referire la creștinism, menţionând în schimb că „indiferent de religia sau crezul lor, americanii reflectează la sacralitatea vieţii și-și exprimă simpatia faţă de cei răniţi, oferindu-le confort și înălţând o lumină în acest ceas întunecat".