Opt creștini sunt condamnaţi la pedepse grele în Iran

170

Opt creștini au fost condamnaţi la închisoare în Iran, după ce au fost găsiţi vinovaţi de „acţiuni împotriva securităţii naţionale" și „propagandă împotriva sistemului", informează Christian Today.

Creștinii sunt închiși în Shiraz, la 682 km de Teheran. Șapte dintre ei au fost arestaţi în octombrie 2012, când forţele de securitate au efectuat un raid în timpul unei slujbe de închinare oficiată seara. Al optulea creștin a fost arestat șase zile mai târziu. Sentinţele primite de cei opt variază între 1 și 8 ani de închisoare, însă este de așteptat ca avocaţii condamnaţilor să conteste verdictul, a raportat grupul de protecţie a drepturilor omului Christian Solidarity Worldwide (CSW), citat de Morning Star News.

Aceeași sursă a informat că hotărârea de condamnare vine la o săptămână de la alegerea noului președinte iranian, Hassan Rouhani, de la care mulţi analiști internaţionali așteptau o acţiune mai susţinută în direcţia modernizării. Însă prea puţine s-au schimbat de la încheierea mandatului de opt ani a președintelui Ahmadinejad, dominat de severitate în raportul cu minorităţile religioase și dizidenţii politici, apreciază Kiri Kankhwende, purtător de cuvânt al CSW. „Deja a devenit comun ca judecătorii să condamne minorităţile religioase în urma unor acuzaţii politice, întrucât orice sistem alternativ de credinţă este văzut ca o ameninţare la adresa statului teocratic", a mai adăugat Kankhwende.

Judecătorul care se ocupă de cazurile celor opt creștini este Pir-Abbas, cunoscut internaţional pentru sentinţele dure pe care le aplică (perioade lungi în închisoare și chiar execuţii prin spânzurare). Pir-Abbas este același judecător care l-a condamnat și pe Saeed Abedini la opt ani în închisoarea Evin.

Situaţia creștinilor din Iran rămâne una instabilă, musulmanii care se convertesc la creștinism fiind foarte expuși pericolului de a fi arestaţi sub pretext politic. Iranul ocupă locul 5 pe lista Open Doors de monitorizare globală a ţărilor care persecută creştinii.

În ciuda opresiunii, numărul de musulmani care se convertesc este în creștere, declară organizaţia Open Doors, citată de Christian Today.