Pastor adventist acuzat de comiterea unui masacru a împlinit 500 de zile de arest

603

Sâmbătă, 27 iulie, Bisericile Adventiste de Ziua a Șaptea din întreaga lume se vor ruga pentru pastorul Antonio Monteiro și omul de afaceri Bruno Amah din Lome, Togo, în a 500-a zi de la arestarea lor pe nedrept, informează adventist.ro.

Pastorul Monteiro are patru copii și lucra încă din 2009 ca director al Departamentului bisericesc „Viaţa de Familie", la nivelul întregii regiuni Sahel, din Africa. În anul 2011, un bărbat pe nume Kpatcha Simliya a venit la biroul lui Monteiro pentru a-i cere o slujbă și bani. Monteiro a discutat de câteva ori cu Simliya și, la rugămintea acestuia, a luat legătura prin telefon cu omul de afaceri Bruno Amah, care îi promisese lui Simliya ajutor financiar pentru o mașină. La scurt timp de la această discuţie telefonică, Simliya a revenit la biroul lui Monteiro pentru a se interesa de situaţia banilor. A aflat că Amah nu începuse încă procedurile de virament, iar Monteiro, care era prins în activitate la acel moment, nu l-a putut primi în vizită.

Câteva zile după acest incident, Simliya a raportat poliţiei locale că pastorul „ar fi cerut sânge de om". În regiunea deseori tulburată de masacre în care oameni sunt mutilaţi și chiar uciși pentru efectuarea unor ritualuri voo-doo, o astfel de acuzaţie nu avea cum să nu incite spiritele, raportează ANN.

Pe 8 martie 2012, poliţia l-a arestat pe Monteiro și i-a percheziţionat casa, însă nu a putut găsi nicio dovadă care să îl incrimineze. În schimb, o expertiză psihiatrică l-a încadrat pe Simliya în sfera patologică a psihotismului, medicii declarând că acesta suferă și de mitomanie. Și omul de afaceri Bruno Amah a ajuns în arestul poliţiei, pentru că l-ar fi ajutat pe Monteiro să ucidă și să mutileze 20 de tinere, pentru un ritual voo-doo. Paradoxal, după arestarea lui Monteiro, Smliya și-a și retras acuzaţia, declarând că „a fost forţat de poliţie, sub ameninţare, să declare numele unor persoane pe care le cunoștea". Însă, deși autorităţile nu au probe pentru a-l reţine pe Monteiro, acesta continuă să rămână în arest. Cinci apeluri, iniţiate de avocaţii săi, de Biserica Adventistă la nivel mondial și de câţiva diplomaţi străini, nu au reușit să îl elibereze. Oficiali din guvernul togolez au facut promisiuni liderilor bisericilor și avocaţilor, dar până în prezent nu le-au respectat.

Biserica Adventistă a demarat o campanie online de strângere a unor semnături pentru eliberarea celor doi membri. Cei care doresc să se implice pot distribui informaţii despre pastor și omul de afaceri, pe Facebook, folosind hashtag-ul #pray4togo500.

Urmărește mai jos un raportaj emoţionant cu familia pastorului Monteiro, pus la dispoziţia cititorilor ST de Speranţa TV .