Ortodocşii, metodiştii şi catolicii îşi vor recunoaşte reciproc botezurile

295

Reprezentanţii mai multor biserici creştine din Portugalia, între care ortodocşi, catolici, prezbiterieni şi metodişti, au decis să facă un nou pas în direcţia dialogului ecumenic şi au decis să îşi recunoască unii altora sacramentul botezului.

Declaraţia de recunoaştere reciprocă va fi semnată în mod sugestiv în ultima zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

Pasul vine ca urmare a unui demers care durează de mai mulţi ani, în care portughezii au încercat să îi aducă împreună pe cei care sunt „discipoli ai lui Christos", mai exact „creştinii botezaţi care au primit vocaţia de a fi în lume şi pentru lume un semn credibil al Evangheliei".

Declaraţia va fi semnată oficial pe data de 25 ianuarie, la Lisabona, în cadrul unei slujbe religioase care va fi oficiată în Catedrala Anglicană „Sf. Paul" din capitala Portugaliei, informează site-ul Radio Vatican. Ceremonia are scopul de a „reuni ierarhia, credincioşii şi, mai ales, tinerii din diferite biserici în ascultarea aceluiaşi Cuvânt al lui Dumnezeu şi în efortul comun pentru cauza reconcilierii şi a unităţii între creştini", mai arată sursa citată.

Spre deosebire de botezurile metodiste, prezbiteriene şi ortodoxe, Vaticanul a mai recunoscut luterane şi baptiste în anul 2001. În schimb, Biserica Catolică nu a recunoscut botezurile efectuate de Biserica Mormonă.