România, un exemplu negativ privind planificarea familială reglementată de Guvern

53

    România a ajuns să fie dată drept exemplu negativ privind planificarea familială. Nu este însă vorba de România actuală, ci de cea comunistă.     Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că România comunistă și China exemplifică efectele negative ale implicării guvernului în deciziile legate de planificarea familială. Clinton a oferit această declaraţie la o conferinţă de presă care a avut loc astăzi în Canada, după summitul G8, informează Mediafax.

    Canada dorește să aducă sănătatea maternă pe agenda priorităţilor G8, însă momentan dezbate dacă planificarea familială, contracepţia și avortul ar trebui să facă parte din această propunere. Hillary Clinton și-a exprimat punctul de vedere în această privinţă declarând că „dacă vorbim despre sănătatea maternă, aceasta nu poate fi disociată de sănătatea reproducerii. Iar o sănătate a reproducerii include contracepţia şi planificarea familială, precum şi accesul la un avort legal şi sigur."

    Totuși, în această problemă „guvernul nu ar trebui să intervină” este de părere secretarul de stat. „Putem vedea, de-a lungul istoriei, ce se întâmplă când guvernele fac acest lucru. Când guvernele au o politică a copilului unic, ca în China, unde această regulă este implementată prin avorturi forţate, este odios. Iar când guvernele, precum cel comunist din România, au o politică ce promovează femeia cu cinci copii, refuzându-le femeilor oportunitatea de a-şi planifica propria familie, rezultatul este o problemă tragică, mulţi dintre aceşti copii ajungând în orfelinate", a explicat Clinton.

    Dezbaterea privind acest subiect a pornit la mijlocul lunii martie, odată cu declaraţia Ministrului de externe canadian Lawrence Cannon, care a spus că iniţiativa pentru sănătatea maternală și iniţiativa pentru sănătatea copilului „nu au nicio legătură cu planificarea familială. Scopul acestor două propuneri este să salveze vieţi.” După o sesiune de voturi în Parlament s-a hotărât ca iniţiativa pentru sănătatea maternală să includă și planificarea familială. Acesta este contextul în care Hillary Clinton și-a expus părerea și a conchis că „decizia rămâne a Canadei.”