Papa Benedict avertizează medicii cu privire la pericolul relativismului

143

Papa Benedict al XVI-lea s-a adresat săptămâna aceasta doctorilor şi studenţilor la medicină în cadrul unei conferinţe găzduite de un spital universitar din Roma, unde Suveranul Pontif a lansat un apel la combaterea relativismului.

Suveranul Pontif a emis un mesaj de conştientizare prin care i-a avertizat pe medici cu privire la „consecinţele impredictibile” ale avansării ştiinţifice pe umerii relativismului, relatează Catholic News Agency. „În timpul nostru, ştiinţele experimentale au transformat perspectiva asupra lumii şi înţelegerea omului”, a subliniat Papa în discursul susţinut în faţa profesorilor şi studenţilor de la Spitalul Universitar Agostino Gemelli, din Roma.

Deşi a recunoscut că descoperirile ştiinţifice sunt un „motiv de mândrie”, Suveranul Pontif a avertizat că aceste descoperiri au adesea „implicaţii tulburătoare” şi, prin urmare, „în spatele optimismului răspândit cu privire la cunoaşterea ştiinţifică, umbra unei crize a gândirii este în plină expansiune”. Liderul de la Vatican apreciază drept rădăcină a acestei crize „bogăţia de mijloace şi sărăcia de scopuri a omenirii, care este adesea influenţată de reducţionism şi relativism, prin lipsa de sens pe care acestea o propagă”.

Papa a evidenţiat faptul că omul modern este „fascinat de eficacitatea tehnologică” şi, prin urmare, „uită orizontul esenţial al întrebării privind sensul, reducând dimensiunea transcendentă la insignifianţă”.

Urmând şirul cauză-efect, Suveranul Pontif a apreciat că atunci când sensul este pierdut, iar transcendentul uitat, „gândul devine slab”, şi „o sărăcire morală câştigă teren, ceea ce tulbură legitimitatea raportării la valoare”.

„Rădăcina rodnică a culturii europene şi a progresului par uitate”, a mărtursit Papa Benedict. În plus, mentalitatea tehno-practică „generează un dezechilibru riscant între ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic şi ceea ce este bun din punct de vedere moral”. Consecinţele acestui dezechilibru sunt greu de prevăzut, a mai spus Papa.

Suveranul Pontif nu lasă însă lucrurile aşa. El propune ca o soluţie la acest dezechilibru periculos „redescoperirea vigorii şi a dinamismului acelui sens al transcendenţei, în alte cuvinte, redeschiderea orizontului lui 'quarere Deum' (căutarea lui Dumnezeu)”.

Indiferent cât de pasionantă este sau cu câtă tenacitate este dusă la capăt, cercetarea „nu este capabilă să găsească un port sigur prin propriile mijloace, fiindcă omul nu este capabil să elucideze complet umbra ciudată care planează asupra întrebării privind realităţile eterne”, a mai spus Papa.

Rezolvarea este doar la Dumnezeu, care „ia iniţiativa întâlnirii şi a comunicării cu omul”, a conchis Suveranul Pontif.

Discursul susţinut miercuri de Papa este în consonanţă cu retorica din ultimii ani a Vaticanului, centrată pe beneficiile multiple ale reîntoarcerii la valorile spirituale tradiţioale ale creştinismului.

În august anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea a declarat că moralitatea și etica trebuie să joace un rol mai mare în conturarea politicilor economice viitoare.Aceeaşi etică ar trebui să ghideze şi demersurile ştiinţifice. Cel puţin aşa a reieşit din reacţia unui oficial al Vaticanului faţă de acordarea premiului Nobel lui Robert Edwards, „părintele fertilizării in vitro”, în octombrie 2010.