Papa confirmă existenţa unei reţele gay la Vatican

280

Presa străină scrie că Papa Francisc a admis existenţa unei reţele de prelaţi homosexuali la Vatican.

Se pare că noutăţile parvin dintr-o conversaţie privată pe care Papa a avut-o cu lideri a unui grup cheie din Biserica Catolică a Americii Latine. Organizaţia regională pentru ordinele preoţilor și măicuţelor din America Latină și Caraibe (CLAR) a confirmat marţi că liderii săi au trecut în scris un rezumat al remarcilor făcute de Francisc la întâlnirea de pe 6 iunie.

În acest document, Papa este citat spunând că în timp ce la Vatican există mulţi oameni „sfinţi", există și corupţie: „Se vorbește despre lobby pentru homosexuali și este adevărat, se practică aici … Trebuie să vedem ce putem face …"

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, reverendul Federico Lombardi a declarat tot marţi că întâlnirea dintre cele două părţi a fost privată, motiv pentru care nu are nimic de declarat.

În zilele premergătoare demisiei Papei Benedict, mass-media italiană fierbea cu rapoarte despre acest lobby pentru homosexuali care ar fi influenţat deciziile papei și politicile Vaticanului, prin șantaj, și despre care se spune că ar fi fost parţial de vină pentru decizia papei de a demisiona. La acea dată, Vaticanul denunţa rapoartele din presă ca „defăimătoare, neverificabile și complet false," scrie AP. Cu toate astea, publicaţiile La Repubblica și Panorama susţinea că detalii privind presiunile pentru acceptarea homosexualităţii sunt trecute într-un dosar care fusese pregătit pentru Benedict de către trei cardinali de încredere, dosar pe care Benedict i l-ar fi lăsat Papei Francisc.

Este vorba despre dosarul „Relationeum", un document înmânat Suveranului Pontif în decembrie 2012, întocmit chiar la cererea papei, care a însărcinat trei cardinali-detectivi să descopere adevărul privind acuzaţiile de imoralitate aduse prelaţilor catolici. Raportul de 300 de pagini detaliază cazuri de deviaţii sexuale în sânul Bisericii Catolice, petrecute din 2007 până în prezent. Printre acestea s-a aflat și cel de pedofilie din 2010, cand un membru al corului a fost exclus din Biserică pentru că a furnizat unui înalt prelat minori pentru acte sexuale.

Înainte de alegerea unui nou papă, după demisia lui Benedict, unii dintre cardinalii electori au cerut ca documentul să fie oferit spre analiză celor 115 cardinali electori. „Cardinalii trebuie să voteze cu o privire clară asupra a ceea ce se întâmplă la Vatican", a afirmat Massimo Franco, autorul unei cărţi recent publicate, privind criza morală prin care trece Biserica Catolică. „Altfel, cardinalii ar putea vota un papă care s-ar dovedi ulterior că e acuzat de imoralitate în cadrul raportului, iar acest lucru ar crea haos", a adăugat el. Cu toate astea, accesul la document a fost interzis, lăsând să se înţeleagă că Papa Benedict a dat ordin ca documentul să fie păstrat pentru succesorul său.

Remarcile lui Francisc pe această problemă, așa cum au fost ele citate de conducerea CLAR, au fost publicate marţi în Spania pe un site cu bază în Chile, iar de acolo a fost preluat și tradus de blogul Rorate Caeli, care se citește în cercurile de la Vatican, conform AP.

Din rezumat reiese că Francisc a fost extrem de deschis faţă de problemele administrative ale Vaticanului, spunând că se bazează pe grupul de opt cardinali aleși într-o comisie specială, pentru a realiza reforma birocraţiei de la Vatican. Documentul îl citează spunând: „Eu sunt foarte dezorganizat, niciodată nu am fost bun la asta. Dar cardinalii din comisie o vor duce mai departe".

După apariţia în presă a acestor informaţii, CLAR a dat o declaraţie spunând că informaţiile care au ajuns în presă nu vin din partea lor și că nu s-a realizat nicio înregistrare oficială a celor discutate la întâlnire, dar că membrii echipei de conducere au luat notiţe personale despre subiectele care s-au discutat. „Este clar că din asta nu i se pot atribui cu certitudine Sfântului Părinte anumite expresii, dar acesta este sensul general", scrie CLAR.