Papa Francisc militează pentru respectarea duminicii

126

Timpul liber ar trebui să fie o răsplată pentru cei care iau parte la cultura muncii. Astăzi însă, această răsplată este pe cale de dispariţie, odată cu eliminarea Sabatului ca zi de odihnă, deoarece „tot mai mulţi oameni lucrează şi duminica", susţine Papa Francisc în cartea Pope Francis: His Life in His Own Words (Papa Francisc: Viaţa lui, în propriile sale cuvinte), lansată în SUA pe 30 aprilie, de editura Putnam Adult.

Construită ca un dialog între cei doi autori (jurnalişti) şi înaltul prelat, cartea redă principii catolice prin intermediul răspunsurilor suveranului pontif. Astfel, în privinţa redescoperirii însemnătăţii timpului liber, papa se pronunţă categoric: este nevoie de timp liber ca răsplată într-o cultură a muncii, ceea ce înseamnă că cei care lucrează trebuie să-și facă timp să se și relaxeze, să petreacă timp cu familia, să citească, să asculte muzică, să facă sport. Însă aceste lucruri, spunea el, sunt pe cale de dispariţie din cauza eliminării Sabatului ca zi de odihnă, deoarece tot mai mulţi oameni lucrează duminica, notează The New York Times.

În alt pasaj al cărţii, Papa Francisc sugerează că o viaţă de creștin autentic trebuie să aibă un timp liber și un timp pentru familie, deși acest lucru poate părea ciudat venind din partea unui om învăţat să trăiască singur, într-un cadru în care nu îi este permis să se căsătorească și să aibă copii.

Papa Francisc a mai atras atenţia şi asupra faptului că Sabatul nu se referă numai la timpul în care se desfășoară liturghia, ci este o zi întreagă în care lumea trebuie să se abţină de la lucrurile și activităţile care nu au legătură cu Dumnezeu, o zi în care trebuie să se bucure, o zi de odihnă atât din punct de vedere fizic, cât și mintal.

În spaţiul american, de-a lungul istoriei, protejarea Sabatului ca un timp dedicat activităţilor religioase a căzut mai degrabă în sarcina protestanţilor. Ba chiar, pe vremea puritanilor, nişte aşa-numite „blue laws" („legi albastre") aveau drept obiect pedepsirea oricărui cetăţean creştin care ar fi întreprins activităţi „interzise" sau ar fi lucrat duminica.

Însă pentru catolici, în general, mesajul lui Francisc nu este o noutate. El este un ecou al omiliei „Dies Domini", în care Papa Ioan Paul al II-lea deplângea condiţiile socioeconomice din prezent, care au schimbat însemnătatea duminicii.

E important de notat însă şi faptul că, în Catehismul catolic, se face o distincţie între Ziua Sabatului (sâmbăta) şi Ziua Domnului (Duminica). Potrivit doctrinei catolice, duminica este o împlinire a Sabatului, prin Iisus Christos.

Citeşte şi „Apărând Duminica, apărăm libertatea omului" – ecoul unei declaraţii papale