Papa Francisc: „Nu am vrut să fiu Suveran Pontif”

12

Papa Francisc a mărturisit vineri că nu şi-a dorit niciodată să fie papă şi că a ales să locuiască în camera modestă a unui hotel, în loc să folosească apartamentele papale, pentru a-şi proteja sănătatea psihică. Suveranul Pontif i-a surprins pe profesorii însoţitori renunţând la cuvântarea pregătită anterior, dar a răspuns la întrebările copiilor, informează Charisma News.

Pontiful şi-a dezvăluit o latură spontană în timpul discuţiilor cu sute de copii ai şcolilor iezuite din Italia şi Albania care l-au vizitat de când a reluat conducerea Vaticanului.

Francisc a răspuns la întrebarea unei fetiţe, Tereza, care a dorit să știe dacă el și-a dorit să fie papă. Răspunsul său a fost unul în glumă, precizând că doar cineva care se urăşte pe sine ar vrea să devină papă. Redevenind serios, Francisc a răspuns curiozităţii copiilor: „Nu mi-am dorit să fiu papă."

O altă fetiţă, Caterina, l-a întrebat de ce nu alege apartamentele papale din Palatul Apostolic, în loc să continue să locuiască într-una dintre camerele austere ale hotelului Marta din Vatican. Pontiful a explicat că nu este neapărat vorba de confort, ci mai mult de personalitatea sa. „Am nevoie să trăiesc printre oameni. Dacă aş locui singur, izolat, nu ar fi un lucru bun pentru mine."

Fostul Cardinal Jorge Bergoglio a spus, de asemenea, că este important să ducă o viaţă simplă, având în vedere gradul de sărăcie și suferinţă din lume. „În aceste zile există o mulţime de sărăcie în lume și este scandalos când avem atât de multe bogăţii și resurse pentru a da la toată lumea", a menţionat el. „Noi toţi trebuie să ne gândim la modul în care putem deveni un pic mai săraci". La începutul acestei săptămâni, Francisc a denunţat ceea ce el a numit o „cultură de deșeuri", într-o lume din ce în ce mai consumeristă și a spus că aruncând mâncarea ar fi ca și cum am fura de la oamenii săraci.