Mii de persoane protestează la Madrid împotriva politicilor de austeritate

17

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile Madridului, în urmă cu doar câteva zile, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate a guvernului Rajoy şi pentru a-şi exprima revendicările.

La apelul sindicatelor şi organizaţiilor cetăţeneşti, madrilenii au ieşit pe străzile capitalei cu sloganele „Da, putem" sau „Foloseşte-ţi forţa" sau „Judecaţi băncile. Salvaţi serviciul public, pensiile, persoanele", pentru a protesta împotriva guvernului de dreapta, condus de Mariano Rajoy, notează Mediafax.

Timp de doi ani de la venirea acestui guvern la putere, Spania a fost supusă unor măsuri de austeritate fără precedent. În prezent, ţara se îndreaptă spre creşterea economică, dar se află în pragul unei crize socială, din cauza ratei şomajului, de aproape 26%.

În anii 2011 şi 2012 au avut loc numeroase proteste de amploare în toată Spania, dar anul acesta, au pierdut din intensitate. În afară de manifestaţiile organizate de summitul social, Mişcarea Indignaţilor a protestat, de asemenea, în altă locaţie; în Plaza de España, unde Greenpeace a amplasat pe faţada unei clădiri o pancartă galbenă pe care scria: „Nu legii antiprotest".

Această manifestaţie ar putea fi ultima de acest gen, dacă se va aproba legea antiprotest, care, potrivit manifestanţilor, încearcă să reducă la tăcere protestele. Organizatorii protestelor, convocate weekendul acesta în 55 de oraşe ale Spaniei, au încurajat participanţii să continue în felul acesta, pentru că protestele dau rezultate, aşa cum s-a întâmplat de curând în cazul grevei şi protestelor gunoierilor şi grădinarilor din Madrid.