Benedict și Francisc: cât de diferiţi sunt?

67

La 100 de zile de la instaurarea noului pontificat la Vatican, analiștii s-au grăbit să noteze comparativ realizările Papei Francisc și cele ale fostului Papă, Benedict al XVI-lea.

 

Cei care văd diferenţe semnificative între cele două pontificate arată spre ceea ce Francisc a spus, cum a spus și, mai important, ce nu a spus, notează Religion News. Sub pontificatul noului papă, chestiunile care au dominat papalitatea lui Benedict au fost puse în umbră.

Analistul Luigi Accatoli, un „veteran al Vaticanului", cum îl numesc jurnaliștii RNS, aprecia că Francisc a introdus „o nouă manieră de a fi papă", deoarece el „nu exclude drastic legile care violează 'valori nenegociabile'", așa cum Vaticanul obișnuiește să clasifice probleme precum protejarea vieţii sau homosexualitatea. În plus, Francisc a îmbrăţișat o politică mai apropiată de credincioși, dar și un stil de viaţă mai simplu.

Cu toate acestea, nu sunt puţini aceia care îl văd pe Francisc ca pe un continuator natural al politicilor celor doi predecesori ai săi. Ioan Paul al II-lea era un simbol pentru speranţă, Benedict un simbol al credinţei, iar acum Francisc este pe care să fie un far al carităţii.