Un nou medicament oferă speranţe pacienţilor bolnavi de Alzheimer

877

Un medicament experimental poate restaura sinapsele cerebrale pierdute pe parcursul progresiei bolii Alzheimer, susţin cercetătorii americani, citaţi de Live Science.

NitroMemantine a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală Sanford-Burnham, prin combinarea a două medicamente aprobate de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA): memantina şi un fragment din molecula de nitroglicerină. Astfel, medicamentul poate opri valul de schimbări destructive la nivelul creierului care cauzează pierderile de memorie şi declinul cognitiv, prin deteriorarea legăturilor dintre neuroni.

„NitroMemantine readuce numărul de sinapse la nivelul normal după câteva luni de tratament în cazul modelelor bolii Alzheimer la şoareci. De fapt, noul medicament începe să dea rezultate în câteva ore", susţine autorul principal al studiului, dr. Stuart A. Lipton, profesor şi director la Centrul pentru Neuroştiinţe, Probleme de Îmbătrânire şi Cercetare a Celulelor Stem, Del E. Webb. Acest nou tratament ar putea ajuta atât pacienţii aflaţi într-o stare incipientă a bolii, dar şi pe cei care se află într-un stadiu mai avansat, sugerează cercetătorul.

Studiile au durat circa zece ani şi au fost realizate pe animale şi pe celule ale creierului derivate din celule stem umane. Cercetătorii sunt însă optimişti că noul medicament se va dovedi a fi eficient şi în cazul oamenilor, odată cu începerea testării acestuia în tratarea pacienţilor umani, bolnavi de Alzheimer.