Fostul majordom al papei va fi judecat pentru furt

17

Deşi i-a cerut papei iertare pentru ce a făcut, Paolo Gabriele, fostul său majordom, şi Claudio Sciarpelleti, analist şi programator în secretariatul de stat al Vaticanului, vor trebui să răspundă în faţa justiţiei pentru furtul mai multor documente secrete şi expunerea lor în presă.

Gabriele, în vârstă de 46 de ani, riscă o pedeapsă de şase ani în închisoare pentru furt deosebit de grav. Procesul va începe cel mai devreme în luna octombrie. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a spus că Sciarpelletti a avut doar un rol marginal şi va fi judecat ca şi complice. El a fost suspendat din postul său ca o măsură de „precauţie", dar continuă să primească salariu, conform AFP.

Investigaţia este în desfăşurare, poliţia căutând şi alte persoane implicate în scandalul care a scuturat Vaticanul. Conform unuia din procurori, acţiunea lui Gabriele a fost motivată de dorinţa de a „combate răul şi corupţia răspândite în Biserică", „de a aduce printr-un şoc Biserica înapoi pe calea cea dreaptă," citează CNN.