Discriminarea sexuală duce la sărăcie globală

107

Discriminarea femeilor împiedică progresul în lupta împotriva sărăciei globale şi costă economiile asiatice zeci de miliarde de dolari pe an, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

„Discriminarea sexuală blochează progresul," a declarat Ban la o întâlnire internaţională pentru tinere femei, în timpul vizitei în ţara natală, Coreea de Sud, conform AFP.

Femeile alcătuiesc doar o fracţiune din toţi directorii ai celor mai mari companii din lume, mai puţin de unu din zece lideri sunt femei şi mai puţin de unu din cinci parlamentari sunt femei, a mai spus el.

„Lipsa reprezentantelor feminine, a puterii feminine, afectează drepturile individuale ale fiecărei femei şi ţine pe loc ţări întregi," a mai precizat Ban.

Un raport recent al ONU arată că slaba participare a femeilor în economie costă regiunea Asia-Pacific aproape 90 de miliarde de dolari pe an în pierderi de productivitate. Ajutorarea femeilor este crucială pentru atingerea pragului de reducere a sărăciei până în 2015, stabilit prin Millennium Development Goals.

Femeile muncesc mai mult pentru mai puţini bani decât bărbaţii şi au mai puţin acces la educaţie. Două treimi din cele 780 de milioane de oameni care nu ştiu să citească sunt femei. O femeie moare la fiecare 90 de secunde din cauza complicaţiilor la naştere, a adăugat Ban.

„Înaintăm pe toate fronturile cu investiţii în femei pentru a putea să îşi atingă potenţialul maxim şi că ne conducă spre un viitor mai bun," a încheiat el.