Pacea în Orientul Mijlociu – posibilă şi urgentă

21

Posibilă şi urgentă. Aşa a caracterizat Papa Benedict al XVI-lea pacea în Orientul Mijlociu, proclamând totodată că aceasta constituie "cel mai bun remediu pentru a evita emigrarea" din zonă.

Papa Benedict al XVI-lea a făcut un apel la sporirea libertăţii religioase şi la protejarea păcii în Orientul Mijlociu, ca un remediu la stoparea exodului creştinilor din regiune. În timpul slujbei oficiate duminică în bazilica Sfântul Petru, eveniment care a încheiat adunarea specială a episcopilor din Orientul Mijlociu, Papa a subliniat necesitatea armonizării discursului care vizează respectarea libertăţii religioase, şi practica ei efectivă, care "este de multe ori limitată." Descriind traiul creştinilor din Orientul Mijlociu, Papa a spus că mulţi au de suferit din cauza condiţiilor economice precare sau din cauza "descurajării, a stării de tensiune şi uneori de teamă."

"Pacea este posibilă. Pacea este urgentă," a declarat Papa în omilia ţinută duminică, informează Associated Press. "Pacea este, de asemenea, cel mai bun remediu pentru a evita emigrarea din Orientul Mijlociu."

În comunicatul final emis de episcopii catolici care au participat la adunarea specială, prelaţii cer ca Isrelul să accepte rezoluţiile ONU, solicitând totodată încheierea "ocupaţiei" teritoriilor arabe şi renunţarea la folosirea apelului la Biblie în discursul politic de justificare a "nedreptăţilor" împotriva palestinienilor.

În răspuns, ministrul israelian de externe, Yigal Palmor, a negat folosirea Bibliei în discursul politic, numind acuzaţia "extrem de superficială." El a precizat totodată că Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu unde populaţia creştină este în creştere."Israelul vede prezenţa lor în orientul Mijlociu ca o binecuvântare, şi regretă declinul populaţiei creştine în ţările arabe," a mai declarat Palmor.