SUA au testat penicilina pe guatemalezi

13

În urma unei anchete oficiale, autorităţile din Guatemala au validat rezultatele unei investigaţii americane, care a dezvăluit că SUA au testat penicilina pe 1.500 de cetăţeni guatemalezi.

Vicepreşedintele Guatemalei, Rafael Espada a declarat că Statele Unite au efectuat 17 tipuri de experimente medicale pe bolnavi mintal, prostituate, deţinuţi sau militari guatemalezi în anii '40."Am confirmat 17 tipuri de proiecte experimentale pe oameni realizate în ţara noastră", a declarat el pentru agenţia France Presse.

Pe 20 octombrie, Espada anunţase că administraţia americană a trimis spre evaluarea unui comitet al autorităţilor din Guatemala câteva documente menite să elucideze faptele petrecute în perioada 1946-1948. În urma anchetei, comitetul a confirmat că aproximativ 1.500 de cetăţeni vulnerabili ai Guatemalei au fost infectaţi fără ştirea lor cu boli cu transmitere sexuală, pentru a testa eficienţa penicilinei.

La începutul lunii octombrie, preşedintele Barack Obama şi secretarul de stat, Hillary Clinton, au prezentat scuze Guatemalei. Gestul avea loc imediat după ce o cercetătoare de la o facultate americană a descoperit informaţiile despre experiemente în arhivele medicului John Cutler (decedat în 2003), care a fost responsabil de testele pe subiecţi umani.