Papa: Secularismul nu poate construi o societate bună

13

În cadrul unei întâlniri cu episcopii din Noua Zeelandă, Papa Benedict al XVI-lea i-a încurajat pe aceştia să lupte împotriva secularismului, promovând o redeşteptare a spiritului misionar în Biserica Catolică. Potrivit Suveranului Pontif, Biserica reprezintă cea mai bună fundaţie pentru societate.

„Ştim că, în cele din urmă, credinţa creştină oferă o bază mai sigură pentru viaţă decât secularismul", a precizat Papa Benedict, adăugând că „secularismul este o realitate care are un impact semnificativ asupra înţelegerii şi practicării credinţei catolice", situaţie care se reflectă foarte bine în interesul scăzut faţă de instituţia căsătoriei şi faţă de ideea de familie stabilă.

Papa a explicat în cadrul adunării episcopale faptul că „noua evanghelizare" nu reprezintă un concept abstract, ci o reînnoire a vieţii creştine autentice bazate pe învăţăturile Bisericii. Ba mai mult, „noua evanghelizare" se referă la eforturile de a re-evangheliza ţările care au fost odată creştine, dar au devenit secularizate. Suveranul Pontif a făcut un apel către toţi pastorii şi episcopii, chemându-i la o implicare activă în nevoile poporului pe care îl slujesc şi impulsionându-i să continue lucrarea misionară.

Într-un discurs relativ recent ţinut la Oxford, premierul Marii Britanii îşi încuraja poporul să apeleze la valorile creştine pentru a contracara secularismul care pare să remodeleze din ce în ce mai mult societatea.

Președintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat de curând moștenirea creștină a Franţei, insistând asupra necesităţii de a conserva patrimoniul creştin în care se regăsesc semnele cele mai vizibile ale identităţii Franţei.

Deşi majoritatea naţiunilor par să conştientizeze importanţa fundamentală a unei societăţi bazate pe principii şi valori creştine, excluderea din viaţa practică a lui Dumnezeu, a religiei şi a virtuţilor din viaţa publică, care conduce în mod inevitabil către o viziune trunchiată despre om şi societate, este din ce în ce mai evidentă.

Sursa: global.christianpost.com