Papa vrea să schimbe urgent regulile conclavului

53

Papa Benedict ar putea adopta o nouă lege care să guverneze conclavul pentru alegerea noului papă. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că nu ştie dacă legea în discuţie se referă la data la care va începe conclavul.

Dar a spus că va conţine „lămuriri pe anumite probleme". Având în vedere interesul subit pentru stabilirea datei la care se va întruni conclavul, este de aşteptat să clarifice acest aspect, scrie AP.

Sub legea actuală, cardinalii ar trebui să aştepte 15 zile după ce scaunul papal devine vacant şi abia după aceea conclavul se va întruni, adică pe 15 martie ar trebui să înceapă procesul de alegere. Această întârziere este valabilă însă, în cazul decesului papei. În cazul actual, deja se ştie că pontificatul se va încheia pe 28 februarie şi cardinalii pot ajunge din timp la Roma.

Documentul actual spune că acei cardinali care sunt deja în Roma trebuie să aştepte 15 zile pentru venirea celorlalţi, dar nu precizează că nu s-ar putea începe şi mai repede de 15 zile, dacă toţi cardinalii sosesc în timp util. Acum, se pare că papa va interveni pentru a reglementa această problemă.