Procesul Vatileaks s-a încheiat. Majordomul a fost condamnat

119

Fostul majordom al Papei Benedict a fost condamnat sâmbătă la 18 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de furtul mai multor documente secrete de la Vatican, pe care le-a dat presei. Cu toate acestea, Papa ar putea să îl graţieze.

Trei judecători au deliberat timp de două ore verdictul în cel mai grav caz de breşă în securitatea Vaticanului din istoria recentă. Sentinţa a fost redusă la jumătate, adică 18 luni, datorită unor circumstanţe atenuante, şi anume că fostul majordom nu a mai avut probleme cu legea, că a recunoscut că l-a trădat pe Papă şi că era convins, „în mod eronat", că face un bine.

Paolo Gabriele a fost acuzat că a furat corespondenţa privată a Papei, pe care i-a dat-o jurnalistului Gianluigi Nuzzi, care a scris o carte în care denunţă intrigile şi lupta internă pentru putere, dar face şi afirmaţii nedovedite despre corupţia şi legăturile homosexuale din vârful conducerii Bisericii Catolice.

La proces, Gabriele a declarat că a făcut acest lucru deoarece simţea că Papa Benedict nu este informat despre „corupţia şi răul" din Vatican şi că, prin această expunere publică, spera să aducă Biserica pe drumul cel bun. La ultimul său apel în faţa judecătorilor, Gabriele a insistat că nu este hoţ.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că este foarte posibil ca Papa să îl ierte pe fostul său majordom, scrie France 24.