Cum îi ajută religia pe bătrâni

113

Nu e ușor să îmbătrânești. Renunţi la serviciul care ţi-a conferit un simţământ al identităţii. Îţi pierzi mobilitatea fizică, ceea ce îţi limitează libertatea de a te bucura de activităţile care îţi făceau plăcere, sau te poate chiar împiedica să trăiești acasă. Dacă însă rămâi fidel credinţei tale, vei putea culege roade, de care cei necredincioși nu se bucură, susţine un studiu american.

Beneficiile unei activităţi spirituale susţinute pornesc de la combaterea simţământului de singurătate (prin credinţă personală și participare la servicii divine), și ajung până la a reduce anxietatea cu privire la moarte (prin muzică religioasă), indică un studiu efectuat de cercetătorul Lydia Manning, de la Centrul pentru Studiul Îmbătrânirii și al Dezvoltării Umane din cadrul Universităţii Duke (SUA).

„Cred că este incredibil de important să luăm în calcul religia și spiritualitatea" celor în vârstă, a declarat Manning.

Un alt studiu, publicat în Aging and Mental Health, vine să întărească ideea că religia are un impact pozitiv la bătrâneţe. Cercetătorii au evidenţiat că oamenii cu o credinţă puternică rezistau mult mai bine în situaţii stresante sau chiar traumatice, secretul fiind „încrederea și recunoștinţa faţă de Dumnezeu", după cum au rezumat Namkee G. Choi, Sandy Ransom și Richard Wyllie în studiul lor.