S-a elucidat misterul mierii colorate

59

Albinele din nord-estul Franţei au devenit celebre săptămâna trecută după ce apicultorii au descoperit că acestea au început să producă miere în culori: verde, albastru şi maro.

Misterul a fost elucidat după ce apicultorii au refăcut traseul pe care îl parcurseseră roiurile de albine. Astfel, au descoperit că, în locul polenului de flori, albinele consumaseră reziduuri de la o fabrică Mars, informează France 24.

Fabrica prelucra reziduurile cu care rămânea fabrica Mars, după producerea bomboanelor de ciocolată colorate M&M. Aceste resturi erau lăsate în aer liber, în curtea fabricii aflate la patru kilometri de stupi, în oraşul Ribeaubeville.

Culoarea glazurii şi aroma bomboanelor colorate s-au dovedit mai atrăgătoare pentru albine, care s-au hrănit în această vară doar cu resturi de dulciuri. Andre Frieh, şeful asociaţiei producătorilor de albine din zonă a declarat pentru Reuters că mierea de culoare verde şi albastră are acelaşi gust cu mierea obişnuită, dar nu poate fi comercializată din cauza faptului că are în compoziţie zaharuri artificiale.

Reprezentanţii fabricii au declarat că regretă situaţia creată şi că au luat toate măsurile necesare ca acest fenomen să nu se repete. Apicultorii spun că producţia de miere a fost compromisă.

Franţa este printre cei mai mari producători de miere din Uniunea Europeană. Numai în regiunea Alsacia – unde a apărut mierea colorată – există aproximativ 2.400 de apicultori, ce produc peste 1.000 de tone de miere pe an.