Nehotărâţi cu privire la Patimile lui Christos

19

    În satul bavarez Oberammergau, este pusă în scenă, o dată la zece ani, o piesă despre patimile şi răstignirea lui Iisus Christos. Tradiţia aceasta durează de aproape 400 de ani. Anul acesta, decizia regizorului Christian Stueckl de a elimina din piesă elementele de antisemitism a dus la o adevărată controversă în jurul piesei care va fi susţinută între 14 mai și 3 octombrie.

    Christian Stuckl, regizorul, şi-a propus să scape de elementele tradiţionale, de „zahărul" care s-a adăugat poveştii de-a lungul timpului, realizând o piesă modernă. Profesorul de teologie Ludwig Mödl a fost însărcinat de arhiepiscopul de Munchen să supravegheze acurateţea teologică a punerii în scenă a patimilor.

    Evreii văd această piesă ca pe un barometru al sentimentelor şi atitudinilor antisemite, a precizat profesorul Mödl. Se pare că scena în care mulţimile strigă „Răstigneşte-L!" îi deranjează pe rabini şi pe membrii evrei ai comunităţii, care cred că această scenă are potenţialul de a anima sentimentele antisemite.

(Sursa: Der Spiegel)