Pastorul Antonio Monteiro a fost eliberat din închisoare

171

Curtea de Apel din Lomé, Togo, a dat în final un verdict în cazul celor cinci bărbaţi, între care doi adventişti, care fuseseră arestaţi pe nedrept timp de 22 de luni, sub acuzaţia de trafic de sânge şi complicitate la crimă pentru ritualuri voodoo. În timp ce pastorul Antonio Monteiro a fost eliberat, omul de afaceri adventist Bruno Amah a primit sentinţa de închisoare pe viaţă.

Cei doi bărbaţi şi alţi trei au fost arestaţi fără vreo dovadă concretă, dar în baza unei declaraţii a unui bărbat, Kpatcha Simliya, care a solicitat un ajutor financiar de la cei doi adventişti. Ulterior, acesta ar fi declarat la poliţie că cei doi „ar fi cerut sânge de om".

Deşi Simliya şi-a retras declaraţia, spunând că a fost obligat să dea o declaraţie mincinoasă, bărbaţii au rămas în închisoare timp de aproape doi ani de zile.

Întâmplările au fost urmărite cu sufletul la gură de membrii Bisericii Adventiste, care au depus eforturi considerabile pentru a obţine eliberarea celor doi bărbaţi, prin campanii media, zile internaţionale de rugăciune, petiţii şi scrisori. Monteiro va fi eliberat în cursul zilei de luni, informează Adventist News Network. Cât priveşte cel de-al doilea adventist, omul de afaceri Bruno Amah, nu se cunosc încă motivele pentru care acesta a primit condamnarea pe viaţă, întrucât nu au fost prezentate dovezi concludente. 

„Eliberarea lui Monteiro a fost primită cu bucurie de toată lumea, dar bucuria noastră nu este completă din cauza condamnării lui Bruno Amah”, a declarat John Graz, directorul Departamentului de Libertate Religioasă a Bisericii Adventiste mondiale. Deocamdată, nu s-a început niciun alt demers pentru eliberarea acestuia.

Monteiro, originar din insula Capului Verde, era misionar în Togo din 2009 în funcţia de director al Departamentului Lucrare Personală din cadrul Uniunii de Misiune din Sahel. Asemenea altor pastori reţinuţi pe nedrept, precum Saed Abedini în Iran sau Zhang Shaojie din China, el îşi făcea datoria. Însă reţinerea pe nedrept, doar pe temeiul împărtăşirii credinţei creştine este o realitate transnaţională.

Potrivit celui mai recent raport Open Doors International, ţările campioane la persecutarea creştinilor sunt Coreea de Nord (care îşi menţine poziţia de lider), Somalia (în creştere de pe locul 5 deţinut în 2013) şi Siria (în creştere de pe locul 11).

Persecuţia vine din trei mari surse: regimurile comuniste şi postcomuniste, care doresc să aibă un control politic total, naţionaliştii hinduşi şi budişti care percep creştinismul ca pe o ameninţare religioasă şi politică, precum şi radicalismul islamic, care doreşte să obţină dominaţia religioasă în statele în care este religia naţională.

Niciun articol afișat