Premieră: Banca Vaticanului își publică bilanţul pe internet

13

Banca Vaticanului, de atâtea ori ţinta unor scandaluri și acuze din cauza lipsei de transparenţă, a declarat că anul acesta își va publica bilanţul și alte documente pe internet.

Pentru aceasta se va înfiinţa un site special, ce face parte din noua politică adoptată de Vatican, odată cu alegerea unui nou președinte, în persoana lui Ernst von Freyberg, cât și în persoana noului papă, care nu și-a ascuns intenţiile de a reforma instituţiile Vaticanului.

Decizia de a publica documente ce ţin de finanţele băncii pe internet are ca obiectiv o transparenţă mai mare şi o deschidere mai mare către exterior, a explicat von Freyberg.

De la înfiinţarea băncii în 1942, a fost de multe ori suspectată că ar fi fost implicată în activităţi de spălare de bani, unul dintre cele mai grave scandaluri implicând loja masonică ilegală P2, CIA şi mafia, scrie Mediafax. Papa Benedict a înfiinţat în 2010 Autoritatea de Informaţii Financiare, condusă de un expert elveţian în combaterea spălării banilor, dar un grup de experţi al Consiliului Europei au îndoieli că această instituţie ar avea puteri reale.