Preoţii samariteni fac predicţii astrologice

217

În orașul Nablus din West Bank se află o comunitate de samariteni care practică astrologia. Palestinienii sunt clienţii cei mai fideli, deși comunitatea atrage și turiști de la mii de km depărtare.

O simplă ședinţă costă 44 de euro în timp ce o predicţie completă, pe mai multe planuri ale vieţii, duce până la 1000 de euro.

Hosni al-Samir, un preot samaritean de 67 de ani, spune că poporul său a practicat astrologia de mii de ani. „Am moștenit cărţile de astrologie de mii de ani", a spus el citat de AFP. „Cea mai nouă pe care o avem are o vechime de 450 de ani." Numai preoţii au dreptul să practice astrologia și numerologia, despre care preoţii samariteni spun că nu ar trebui confundate cu vrăjitoria și magia. „Nu credem în vrăjitorie, în cititul în palmă, în ghicitul în cafea sau exorcism. Sunt simple șarlatanii."

Aproximativ 750 de samariteni locuiesc în Israel, cam jumătate în Holon, lângă Tel Aviv iar restul în jurul Muntelui Garizim, considerat un loc sfânt. Samaritenii pretind că își trag rădăcinile și capacităţile de la patriarhul Iosif care a interpretat visele faraonului de la curtea Egiptului. Ruptura faţă de Israel a venit pe vremea împăratului Solomon.